Hlavní obsah

V plánech útoku na bratislavský duhový festival figuroval i Čech

Zásah slovenské policie proti skupině, která plánovala teroristický útok. Video je bez zvuku.Video: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Nezletilého Čecha zadržela policie na Moravě, soud ho poslal do vazby. Od plánů útoku na slovenský festival sexuálních menšin nakonec sám upustil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká policie zadržela nezletilého Čecha v souvislosti s přípravou teroristického útoku na bratislavský Duhový Pride. O zmaření plánu útoku na festival za práva LGBT+ lidí, tedy leseb, bisexuálů, gayů, trans lidí a dalších queer osob, informovala krátce před červencovou akcí slovenská policie.

Slovenští kriminalisté tehdy uvedli, že odhalení mezinárodní, „nebezpečné a rozrůstající se skupiny“, motivované neonacismem a nenávistí, vedlo k několika raziím na Slovensku a v dalších evropských zemí, k zadržením a domovním prohlídkám. Na operaci se podílely Europol a bezpečnostní aparát USA.

Podle zjištění českého Deníku N a serveru Voxpot se policejní akce týkala i českého občana. Nezletilého muže zadržela policie na Moravě.

„Plánování útoku v rámci kulturního festivalu Duhový Pride Bratislava bylo předmětem prověřování v trestním řízení,“ citují redakce olomouckého vrchního státního zástupce Radima Dragouna, který nyní případ dozoruje.

O plánech na útoku na bratislavský festival probíhala komunikace na síti Telegram. Členové, mezi nimiž byli hlavně mladí radikálové, se vzájemně hecovali, posílali si návody na výrobu zbraní a bavili se o útocích i proti židům a migrantům.

Duhový pride

O zmaření plánů na útok na festival v Bratislavě jsme informovali zde:

Zakladateli chatu, který infiltrovala policie, byli Slovák a Čech. Ten prohlašoval, že se pouští do výroby zbraní pro útok v Bratislavě. Podle zjištění médií není proti mladíkovi kvůli útoku vedené trestní stíhání, protože nakonec od přípravy útoku dobrovolně upustil. Muž však čelí stíhání kvůli podpoře a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a podpoře a propagaci terorismu.

Na Slovensku policie v případu zadržela jednoho muže, jehož pak, zatím bez vznesení obvinění, propustila. Ve věci dál probíhá vyšetřování.

LGBT+ lidé byli na Slovensku cílem teroristického útoku v říjnu 2022. Střelec, který zveřejnil manifest hlásící nenávist a neonacistické motivy, v Zámocké ulici před barem Tepláreň zastřelil Juraje Vankuliče a Matúše Horvátha. Jednu ženu vážně postřelil.

V Praze začne „duhový festival“ Prague Pride příští týden. Policie v té souvislosti ve čtvrtek uvedla, že posílí bezpečnostní opatření.

„Vzhledem k informacím, které přinesla Slovenská národní kriminální agentura o plánovaném teroristickém útoku na akci, jež se konala na Slovensku před několika dny, přistoupili jsme k posílení parametrů bezpečnostního opatření,“ uvedla policie na twitteru.

Doporučované