Hlavní obsah

V dražbě vládního zámku je nový problém. Do hry vstoupil šéf katastru

Foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zámek Štiřín obklopený rozsáhlým parkem. Teď se rozhoduje, jak velká část bude prodána soukromníkům.

Katastrální úřad udělal čáru přes rozpočet v chystaném a už oznámeném prodeji areálu zámku Štiřín, který se má v září dražit. Hrozí, že některé pozemky budou muset být z prodeje vyškrtnuty. Věc má v rukách Městský úřad v Říčanech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už v září se má dražit zrušené vládní konferenční centrum ve Štiříně nedaleko Prahy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) stanovil minimální cenu areálu s barokním zámkem na 3,3 miliardy korun, když znalec předtím tržní hodnotu odhadl na 1,5 miliardy.

Přitom není jasné, jak velký státní majetek se bude nakonec v této historicky největší aukci prodávat.

Podle informací Seznam Zpráv totiž chystaný prodej částečně naboural předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Štencel. Ve výsledku hrozí, že některé pozemky, s nimiž se už počítalo, budou muset být z prodeje zámeckého areálu vyškrtnuty, případně že bude třeba celý prodej odložit.

Co se stalo? Předseda katastrálního úřadu stornoval nedávné rozhodnutí úředníků z okresního katastrálního pracoviště Praha-východ, kteří na návrh ÚZSVM „opravili“ údajnou chybu a zapsali čtyři parcely u štiřínského golfového hřiště do kategorie trvalý travní porost, přičemž předtím byly vedeny jako les.

Právě tento přepis druhu pozemků, který nedávno redakce popsala, by umožnil, že aukce zámeckého areálu bude o zhruba sedm hektarů bohatší. Pokud by totiž parcely zůstaly vedeny jako les, musely by být podle zákona, který zapovídá „zcizení“, povinně převedeny (podobně jako další kusy lesa v okolí zámku) na státní podnik Lesy ČR. Jedině že by prodej soukromníkům výslovně odsouhlasilo Ministerstvo zemědělství.

Rozhodne se v Říčanech

Podle předsedy katastru nebylo rozhodnutí okresního pracoviště v souladu s platnými předpisy, a tak Karel Štencel žádá o nápravu. Stojí to v dopise, který předseda zaslal do Sněmovny poslancům kontrolního výboru a jehož kopii mají Seznam Zprávy k dispozici.

K čemu předseda dospěl, potvrzuje i ředitelka kanceláře předsedy ČÚZK Jarmila Daňková. „Tento procesní postup (přepis druhu pozemku) nepovažuje Český úřad zeměměřický a katastrální za správný, protože změna zápisu by měla být provedena na základě ohlášení doloženého rozhodnutím orgánu státní správy lesů o tom, že o lesní pozemek se nejedná,“ uvedla na dotaz redakce.

Rozhodnout, zda jde ve Štiříně o les, nebo louku, by teď měl odbor životního prostředí Městského úřadu v Říčanech, jakožto místně příslušný prvoinstanční orgán státní správy lesů. Následně by se měl k věci znovu vyjádřit Katastrální úřad pro Středočeský kraj a jeho Katastrální pracoviště Praha-východ.

Foto: ČÚZK, Seznam Zprávy

Zde jsou na mapě červeně vyznačeny čtyři pozemky v zámeckém parku o celkové rozloze asi sedm hektarů, které byly nedávno přepsány na trvalý travní porost, a počítalo se s nimi do aukčního prodeje. V mapce je zakreslen modře ještě jeden lesní pozemek, u něhož sice k přepisu nedošlo, ale ÚZSVM získal od Ministerstva zemědělství výslovný souhlas, že do prodeje může jít také.

Hledání podkladů

Dotčené pozemky byly až do roku 1960 vedeny jako pastvina, právě tehdy byly přepsány na les. Katastrální úředníci z okresu Praha-východ nedávnou „opravu“ zdůvodnili tím, že ke změně z éry socialismu se nenašla žádná listina a tudíž se prý jedná o zjevný omyl při správě katastru.

Jenže předseda Štencel namítl, že žádné podklady nejsou ani k nynějšímu zápisu trvalého travního porostu, proto chce, aby se k věci nejdříve vyjádřil orgán státní správy lesů. Jak dlouho bude posuzování trvat, nelze odhadnout.

Seznam Zprávy už přitom také popsaly, že k předmětným pozemkům na Štiříně některé dokumenty existují. Jsou z období, kdy je Lesy ČR, coby jejich předchozí správce, v roce 1999 spolu s dalšími bezúplatně převedly na štiřínské konferenční centrum.

A to s cílem, aby se propojily v rámci obnovy historického komplexu se zámeckým parkem. Žádný úřad tehdy lesní charakter parcel nezpochybnil. Krajský úřad Středočeského kraje v roce 2004 stvrdil, že jde o lesy zvláštního určení s rekreačním využitím.

Seznam Zprávy chtěly také vědět, zda další posuzování charakteru inkriminovaných parcel nemůže vést k zúžení objemu prodávaného majetku nebo dokonce k odkladu prodeje celého zámeckého areálu ve Štiříně.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jasné stanovisko, jak se k případu postaví, zatím neuvedl.

„Pokud by se ukázalo, že se katastrální úřad dopustil v případě areálu zámku Štiřín pochybení, ÚZSVM situaci vyhodnotí a následně zaujme další postup,“ uvedla na dotaz redakce mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Související témata:

Doporučované