Hlavní obsah

V Česku je už pět ohnisek katarální horečky ovcí. Platí mimořádná opatření

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, se v Česku vyskytla po 15 letech. Ilustrační fotografie.

Kvůli katarální horečce ovcí platí mimořádná opatření ohledně přemisťování zvířat, uvedla Státní veterinární správa. Veterinární opatření zasáhnou sedm krajů v Česku, ohnisek je nyní pět.

Článek

Kvůli šíření katarální horečky ovcí platí v části Česka mimořádná veterinární opatření spočívající zejména ve výrazném zpřísnění pravidel pro přemísťování zvířat. Ohnisek je v současnosti pět, opatření zasáhnou sedm krajů. Státní veterinární správa (SVS) dnes v reakci na aktuální výskyt onemocnění v chovech v Karlovarském a Ústeckém kraji oficiálně stanovila pásmo o poloměru 150 kilometrů kolem každého ohniska, ve kterém platí mimořádná veterinární opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy.

„Cílem zveřejněných mimořádných veterinárních opatření je na jedné straně účinně reagovat na výskyt nákazy a na straně druhé nastavit přehledná a funkční pravidla pro přemísťování zvířat a jejich obchodování, která chovatelé ovcí, koz a skotu v tuto chvíli potřebují,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Přemisťování zvířat z jednoho hospodářství na jiné uvnitř pásma bude možné stejně jako doposud, na farmách ale nesmí být podezření na výskyt onemocnění a nesmí být pozorovány příznaky nákazy u chovaných zvířat.

Veterináři nezakážou ani přesun zvířat přímo na jatka nacházející se mimo pásmo. Na jatka ale bude možné přepravit pouze zvířata vyšetřená soukromým veterinárním lékařem, která nevykazují příznaky horečky a pochází z hospodářství, kde alespoň 30 dní před přemístěním nebyl žádný případ onemocnění. Zvířata budou muset chovatelé převést na jatka přímo a porážka je stanovena veterináři nejpozději do 24 hodin od příjezdu. Veterinární správa dále upozorňuje, že všechna vozidla, která budou zvířata z pásma přepravovat, je nutné po vykládce dezinfikovat.

Pásmo s mimořádnými opatřeními zasahuje do sedmi krajů, ovlivní celý Karlovarský, Ústecký, Plzeňský a Středočeský kraj, dále Hlavní město Praha a části Libereckého a Jihočeského kraje. Nařízení budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS dokáže, že se onemocnění nevyskytuje na území ČR.

V Česku se vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, po 15 letech. Není přenosná na člověka. Veterinární správa ale už dříve uvedla, že hrozí rozšíří do dalších chovů. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet. Ministerstvo nicméně chystá kompenzace, a to například za zvířata, která uhynula nebo musela být utracena, případně uhradí i vakcinace.

Doporučované