Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Úsek D1 mezi Ostravou a Polskem je kvůli vodě stále neprůjezdný

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Řada silnic je kvůli povodním stále uzavřená. Ilustrační fotografie.

Dálnice D1 je mezi Ostravou a hranicí s Polskem kvůli proudění vody stále uzavřená. Kdy se úsek otevře, zatím není jasné. Uzavřený je i tah mezi Bruntálem a Krnovem, silnice I/44 od Jeseníku do Polska je pak zcela zničená.

Článek

Na dálnici D1 v Bohumíně na Karvinsku po záplavách stále proudí voda a zatím se neví, co je jejím zdrojem. Není proto jasné, kdy bude možné úsek dálnice mezi Ostravou a hranicí s Polskem otevřít. Novinářům to v pátek v Bohumíně řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Dálnice je v Ostravě uzavřená od 361. kilometru, tedy mimoúrovňového křížení v Přívoze, voda se na ní drží na 370. kilometru na okraji Bohumína asi šest kilometrů od hranic.

Rýdl řekl, že pro zprovoznění dálnice D1 na Ostravsku jde o nejdramatičtější a klíčový bod. „Ještě stále bojujeme s následky zatopení v místě, kde Odra vtrhla na dálnici. Ještě dnes v noci jsme tady měli nasazeno maximum techniky, abychom dálnici uvolnili,“ řekl Rýdl.

Hasiči z dálnice čerpají vodu, která tam ovšem stále přitéká. „I když čerpáme, tak pořád proud je citelný. O zprovoznění dálnice D1 na 370. kilometru rozhodne to, jaký zdroj té vody, která sem ještě proudí, je,“ popsal Rýdl. Pokud jde o vodu z povodňového rozlití řeky, vyřeší to podle něj čerpání. Kdyby se ale ukázalo, že Odra během záplav pozměnila řečiště a voda jím na dálnici přitéká, „tak je to věc, kterou bychom museli výrazněji stavebně řešit“, dodal mluvčí.

Až bude veškerá voda z dálnice pryč, pracovníci ŘSD prohlédnou dálniční těleso, a pokud ho prohlásí za technicky způsobilé pro bezpečný provoz, otevřou ji. Dalším důležitým tahem, který je stále uzavřený, je silnice I/45 mezi Krnovem a Bruntálem. „Poprosím všechny řidiče, veškerou veřejnost, aby sem nejezdila, aby sem vůbec neplánovali cestu,“ řekl Rýdl s tím, že silnice je podemletá. Policejní mluvčí Pavla Jiroušková uvedla, že po silnici mohou projet pouze lidé, kteří tam bydlí, a složky integrovaného záchranného systému (IZS).

„Silnice I/56 z Ostravy na Opavu je již průjezdná pro všechnu dopravu, ale s lokálním omezením rychlosti, kdy na ocelovém mostě přes řeku Odru je omezena rychlost na 30 kilometrů v hodině,“ uvedla Jiroušková. Rýdl řekl, že na mostě se ještě dělá diagnostika. Na Červenohorském sedle dojde i přes funkčnost mostů k zastavení civilní dopravy, důvodem je koordinace pomoci dobrovolníků. Cestující budou odstaveni na parkoviště.

Omezení se týkají i důležitých silnic v Olomouckém kraji. „Na silnici I/60 mezi Javorníkem a Lipovou-lázněmi, prosím, nejezdit. Můžou sem jenom IZS a humanitární pomoc. Provizorně tu trasu opravujeme,“ řekl Rýdl. Zcela zničená je silnice I/44 od Jeseníku do Polska. „To je ta trasa, která prakticky technicky přestala existovat. V tuhle chvíli tam společně s armádou připravujeme alespoň, řekněme, velmi, velmi provizorní průjezd tak, aby unesl alespoň dopravu IZS,“ řekl Rýdl.

Doporučované