Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

ÚS se zastal Tunisana, jenž se brání vydání do vlasti. Čeká ho tam doživotí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ústavní soud se zastal tuniského občana, jemuž ve vlasti hrozí doživotí. Ilustrační fotografie.

Tunisana, kterého v roce 2023 na základě tuniského zatýkacího rozkazu zadržela česká policie, se zastal Ústavní soud. Případným vydáním do Tuniska se musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze.

Článek

Ústavní soud (ÚS) se zastal tuniského občana, jenž byl ve vlasti odsouzen na doživotí za drogovou trestnou činnost. Případným vydáním do Tuniska se musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze. Zohlední tentokrát i rozhodnutí německých soudů, které Tunisanova bratra ve stejné kauze nevydaly, a také judikaturu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Pokud by vyšlo najevo, že německá strana například nepřijala poskytnuté diplomatické záruky nebo shledala vydání nepřípustné z jiného důvodu, bylo by zapotřebí znát důvod, proč má na tytéž okolnosti česká strana jiný náhled,“ řekl ústavní soudce zpravodaj Pavel Šámal.

Advokát Petr Horáček se k dnešnímu nálezu blíže nevyjádřil, pouze potvrdil, že jeho klient je stále ve vydávací vazbě v Česku a že také požádal o azyl.

Tunisan byl ve vlasti souzen v nepřítomnosti. V roce 2023 jej na základě tuniského zatýkacího rozkazu zadržela česká policie. Pražské soudy rozhodly o přípustnosti vydání, muž ještě podal ústavní stížnost. Zpochybnil záruky poskytnuté tuniskou stranou ohledně dodržování jeho lidských práv.

Hlavním důvodem pro zásah ÚS bylo to, že se Vrchní soud v Praze nevypořádal se všemi mužovými argumenty. Rozhodoval totiž za situace, kdy kvůli administrativnímu pochybení prvostupňového Městského soudu v Praze neměl k dispozici plné odůvodnění Tunisanovy stížnosti. ÚS v tom spatřoval porušení práva na soudní ochranu.

Doporučované