Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Úředníci pražského magistrátu sepsali dopis proti Hřibovi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Ředitelé jednotlivých odborů pražského magistrátu sepsali dopis, ve kterém se postavili proti bývalému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti).

Článek

Dopis, který ředitelé jednotlivých odborů magistrátu sepsali pro pražského primátora, ředitele úřadu a zastupitele, je reakcí na tvrzení bývalého primátora Zdeňka Hřiba, že za pochybení v kauze Operátor ICT mohou úředníci. Na dopis upozornil časopis Neovlivní.cz.

„Mnohé z toho, co se objevilo v posledních dnech v médiích, a to, čeho jsme byli svědky na zasedání Zastupitelstva v rámci diskuze k bodu týkajícímu se auditu Operátora ICT, nás hluboce zasáhlo. A není podstatné, v jaké míře se každého z nás daný tisk týkal. Někoho se netýkal vůbec, ale obsah diskuze se rozhodně dotkl nás všech. Poškodil pověst magistrátu a nás, jeho zaměstnanců. Způsob, jakým byla diskuze vedena, byl pro nás zcela nepřijatelný,“ vysvětlují svou motivaci ředitelé v dopise, který má redakce Neovlivní.cz k dispozici.

Úředníci, které redakce Neovlivní.cz oslovila, potvrdili, že i když v dopise není Zdeněk Hřib přímo jmenován, dopis je směřován právě proti němu. „Ano, jde o bývalého primátora a dnešního náměstka Hřiba. Ta situace je už skutečně extrémně vyhrocená,“ potvrdil jeden ze signatářů.

Hřib svaluje vinu za chyby ve fungování městské společnosti Operátor ICT na úředníky. Dokonce v reakci pro server Neovlivní.cz v neděli uvedl, že se jedná o politický komplot: „Jedná se o obvyklý pokus o diskreditaci České pirátské strany před krajskými volbami.“

„Dopis od úřadu nikdo z našeho klubu dosud oficiálně neobdržel. Z povahy věci bychom považovali za nejhorší posílat signatářům vzkazy přes média dřív, než bude příležitost předmět dopisu projednat s lidmi, jejichž jména jsou k němu připojena,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda zastupitelského klubu Pirátů Daniel Mazura.

Již minulý týden se proti prohlášení ohradil ředitel úřadu Martin Kubelka a dopisem se za něj veřejně postavili i další úředníci. „Magistrát jako úřad je ze zákona apolitický a nemá ambice do politické sféry jakkoli zasahovat. Proto odkazování na politický předvolební boj je toliko odváděním pozornosti od podstaty daného problému a jeho řešení,“ píší ředitelé odborů v dopise.

Apelují na „návrat kultury, slušnosti a profesionality do jednání na úrovních mezi úřadem a politiky“. Dle jejich názoru je vzájemný respekt nezbytný, aby bylo možné pro město a jeho obyvatele „nadále vykonávat svou práci podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, s nejvyšší odborností a bez politického tlaku na splnění úkolů“.

Doporučované