Hlavní obsah

Trojice mladých Čechů se účastnila festivalu v Soči. Pobyt hradily ruské úřady

Foto: lev radin, Shutterstock.com

V Soči nechyběl ani ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ilustrační fotografie.

Trojici mladých Čechů letos v březnu ruské úřady zaplatily účast na takzvaném Světovém festivalu mládeže v Soči. Osobně se jej účastnil například ruský prezident Vladimir Putin nebo mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský festival navštívil plzeňský zastupitel studující v Rusku Jakub Zieba, člen KSČM Richard Štěpán a bloger a podporovatel SPD Martin Augustin. Zjistil to server investigace.cz. Kromě Putina či Peskova se festivalu v Soči zúčastnili třeba ministr zahraničí Sergej Lavrov, mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nebo patriarcha Kirill.

Na festivalu diskutovali novináři a politologové, kteří zkoumali techniky „protiruských“ médií k podlamování důvěryhodnosti Ruska. Součástí programu byl také mediální workshop s šéfredaktorkou televizního kanálu RT Margaritou Simonjanovou, která vysvětlovala, jak odrážet útoky vedené Západem během tzv. informační války.

Trojice mužů v Rusku strávila tři týdny. „Pro nás to byl způsob, jak se zdarma podívat do Ruska,“ řekli během besedy z letošního dubna. Veškeré náklady na pobyt jim hradily ruské úřady. Jednalo se o letenky do Ruska, přesuny uvnitř země, ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu postaveném pro olympioniky, stravování a dvoutýdenní regionální program. Podle serveru Investigace.cz se jednalo o náklady v hodnotě desítek tisíc korun na osobu.

Podle vyjádření Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je účast českých občanů na akcích jako Světový festival mládeže znepokojující. „Vyloučit nelze ani to, že se takoví jedinci dostávají na těchto akcích do kontaktu s oficiálními představiteli ruského státu, potenciálně i s pracovníky cizích zpravodajských služeb, což lze hodnotit jako významné riziko pro český stát,“ uvedlo centrum.

Světový festival mládeže v Soči navazuje na téměř osmdesátiletou tradici, která započala v poválečné Praze. Jejím cílem tehdy bylo „etablování mezinárodního antiimperialistického mládežnického hnutí“. Dnes festival tvrdí, že jeho tématem je „budování spravedlivého multipolárního světa založeného na spolupráci národů a rovnováze jejich zájmů“.

Související témata:

Doporučované