Hlavní obsah

Svoboda požaduje rezignaci obviněných členů vedení dopravního podniku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Svoboda svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

„Jsem přesvědčen, že je potřeba provést kroky tak, aby to bylo začátkem řešení problému v dopravním podniku,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda. Požaduje i výběrové řízení na ředitele. V sídle DPP v pondělí zasahovali policisté.

Článek

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) požaduje okamžitou rezignaci obviněných představitelů dopravního podniku (DPP) a vyhlášení výběrového řízení na jeho ředitele do konce října. Kromě toho požaduje plné obsazení orgánů podniku. Primátor to řekl novinářům v pátek na mimořádné tiskové konferenci.

V sídle DPP v pondělí zasahovali policisté a Vrchní státní zastupitelství v Praze poté oznámilo obvinění řady fyzických a právnických osob, mezi které podle informací členů vedení města patří i členové představenstva podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička.

„Jsem přesvědčen, že je potřeba provést kroky tak, aby to bylo začátkem řešení problému v DPP, protože do této doby žádné zásadní kroky učiněny nebyly,“ řekl primátor. Dodal, že Piráti při koaličních vyjednáváních o kontrolu DPP usilovali, ale nyní je podle něj zjevné, že kontrola města nad jeho největší firmou není uplatňována dostatečně.

„Dneska jsme místo konstruktivního řešení svědky nějakého okopávání kotníků,“ řekl primátor. Dodal, že tři zmíněné požadavky směřují na jeho náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), jenž je předsedou dozorčí rady podniku, což je hlavní kontrolní nástroj města nad jeho firmou.

V pondělí se bude situací podle Svobody zabývat i rada města, zasedne také mimořádná dozorčí rada podniku, kterou svolal Hřib. Primátorova náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) dodala, že otázku jistě projedná i městské zastupitelstvo, které zasedne příští čtvrtek.

Do výběrového řízení se podle Svobody samozřejmě může přihlásit i současný ředitel Petr Witowski. Termín do konce října na splnění požadavků je podle zástupců ODS sice šibeniční, ale Hřib již měl na řešení stavu v podniku dostat času. „Jestli nebude (termín) dodržen, tak potom samozřejmě je debata o tom, jak dál a kdo tu zodpovědnost vezme,“ řekla Udženija. Doplnila, že i současná kauza patří mezi následky korupční kauzy Dozimetr z minulého volebního období.

DPP řídí pětičlenné představenstvo, jejímž předsedou je generální ředitel podniku Witowski, který podle svého vyjádření obviněn není. Na ně dohlíží patnáctičlenná dozorčí rada, které předsedá Hřib. Pokud by rezignovali dva obvinění členové představenstva a následně případně i Witowski, představenstvo by bylo neusnášeníschopné, čehož se mimo jiné týká třetí z primátorových požadavků. Zástupce v dozorčí radě mají koaliční i opoziční pražští politici či zástupci zaměstnanců. Valnou hromadou DPP je městská rada.

Vrchní státní zastupitelství v Praze v pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek. Seznam Zprávy poté informovaly o tom, že se počet obviněných rozšířil na 14. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

DPP je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod okolo 18 miliard korun. Zakázky DPP řeší policie opakovaně, z poslední doby je nejznámějším případem kauza Dozimetr, ve které čelí obžalobě devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Doporučované