Hlavní obsah

Letecká puma u Litvínova zlikvidována. Výrazné škody nejsou

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Místo po odpálení britské letecké pumy z druhé světové války.

aktualizováno •

Policejní pyrotechnici krátce po poledni odpálili nevybuchlou leteckou pumu v areálu litvínovské chemičky. Výbuch nezpůsobil žádné výraznější škody. Do areálu už míří zaměstnanci, kteří zkontrolují zařízení chemičky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Okolo čtvrt na jednu pyrotechnici po několikadenních přípravách odpálili leteckou pumu v areálu litvínovské chemičky. Těsně vedle komína a dvou chladírenských věží se objevil nejprve dým a následoval ne příliš hlasitý zvuk detonace.

Policisté uvedli, že nedošlo k žádným výrazným škodám. Při odpalu pumy zasahovali hasiči pouze u jednoho menšího požáru. Rozbitá jsou skla u jedné z budov asi 50 metrů od odpalu. Nikdo nebyl zraněn.

Do areálu chemičky po odpalu pumy už míří zaměstnanci, kteří obhlédnou zařízení, aby se mohlo co nejrychleji začít s obnovením provozu.

Na místě kvůli zásahu platilo několik bezpečnostních opatření. Uzavřená byla silnice z Mostu do Litvínova u chemického areálu a projet nemohly ani tramvaje.

Podívejte se, jak vypadaly poslední přípravy na odpal a jak to vypadalo v okolí:

+6

Seznam Zprávy se ještě před odstřelem zaměřily na to, jak celou situaci vnímají lidé v okolí. Zeptali jsme se proto obyvatel Litvínova nebo Mostu.

Převládají obavy, někteří odpal chtějí sledovat

O nálezu letecké pumy a její likvidaci se hojně diskutovalo například na sociálních sítích. U obyvatel okolních měst převládaly spíše obavy. Z odpalu měli většinou strach a událost sledovat spíše neplánovali. „Rozhodně to nemám v plánu sledovat. Naopak mám z toho špatný pocit a odjedu,“ řekla Seznam Zprávám jedna z obyvatelek Litvínova.

Podobný pohled má i další žena, která je sice aktuálně v zahraničí, v Litvínově má ale svou rodinu. „Z odstřelu mám hodně špatný pocit. Zvlášť když u toho budou lidé bez zkušeností s tímto typem munice. A navíc, je to chemička a se spoustou jistě nevybuchlé munice. Takže obavy a strach mám opravdu velké,“ dodává s tím, že ji ale výsledek řízené likvidace bude zajímat.

Svou zkušenost s děním okolo britské pumy Seznam Zprávám řekla i žena, jejíž manžel se odpalu účastní. „Samozřejmě se necítím vůbec dobře a jsem z toho celá nesvá. Není to vůbec příjemná situace. Stále doufám, že přijde manželovi SMS s tím, že se do práce nemusí dostavit kvůli bezpečnosti. Ale to se samozřejmě nestane,“ dodala.

Britská puma v areálu litvínovské chemičky

Britská letecká puma z druhé světové války má ráži 500 liber. Váží zhruba 230 kilogramů a obsahuje 100 kilogramů výbušniny. S tímto typem se pyrotechnici v novodobé české historii ještě nesetkali. Laicky je možné její velikost přirovnat například k bojleru nebo popelnici.

Pro další skupinu obyvatel je ale nález nevybuchlé pumy „atrakcí“ a řízený odstřel chtěli sledovat. Vydali se na místa s dobrým výhledem.

„My máme na celou chemičku krásný výhled svrchu, takže sledovat budeme asi ze zahrady,“ říká místní obyvatelka. Další by o odpal zájem měla, v tu dobu ale bude v práci. „Jinak bych se zkusila koukat z okna, jestli něco neuvidím,“ říká.

Odpal chtěli sledovat i někteří lidé v Mostě. „Půjdu koukat kolem 12. hodiny z Hněvína, snad něco bude vidět. Nikdy jsem ještě nic podobného nepozoroval,“ dodává Pavel Novák.

Ochrana obyvatel i omezení dopravy

Lidé se ale k místu, kde se puma odpalovala, mohli dostat nejblíže na vzdálenost dvou kilometrů. Šlo o jedno z opatření, která na místě policisté zavedli.

Další omezení se týkalo řidičů, uzavřená byla silnice mezi Mostem a Litvínovem. K tomu došlo už minulý týden, když dělníci na pumu narazili.

Foto: Statutární město Most, Seznam Zprávy

Dopravní omezení v době řízeného odpalu.

Změny zasáhly i městskou hromadnou dopravu. „V době uzavření oblasti kolem Záluží včetně silnice I/27 a tramvajové trati bude v provozu náhradní autobusová doprava za linku č. 4. Náhradní autobusová doprava bude nasazena na celé trase linky č. 4 z Mostu až do Litvínova a zpět a bude vedena po objízdné trase přes Komořany a Horní Jiřetín,“ dodává statutární město Most.

Doporučované