Hlavní obsah

Stovky milionů korun navíc. Dohoda odvrátila stávku ambulantních specialistů

Foto: Shutterstock.com

Ordinace ambulantních specialistů se 29. a 30. října neuzavřou. Ilustrační snímek.

Stávka ambulantních specialistů nebude. Dohodli se na jednání s Ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami. „Výsledek je kompromis. Úhrady se o stovky milionů navýší,“ řekl předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Článek

Ambulantní specialisté plánovali 29. a 30. října uzavřít své ordinace. Lékaři chtěli stávkovat kvůli nízkému růstu plateb na péči za rok 2025. Tomu nakonec zabránila dnešní dohoda s Ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami.

Příslušná dohoda se bude podepisovat příští týden. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se k ní připojí čtyři pojišťovny, s dalšími třemi chce ještě jednat. Finální navýšení peněz, ke kterému má dojít, bude záviset právě na domluvě s ostatními pojišťovnami. Na péči jim je zatím vyhrazeno necelých 44 miliard korun.

Jak jednání probíhala a co zrušení plánované stávky znamená pro ambulantní specialisty, popsal pro Seznam Zprávy šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Jednání byla dlouhá. Včera jste je po třech hodinách přerušili, několik hodin pokračovala dnes. Co nakonec rozhodlo o tom, že jste se domluvili?

Nejdříve jsme jednali o způsobu, jakým bychom mohli situaci vyřešit. Na začátku se zdála cesta změny úhradové vyhlášky schůdná. Pak se ale na základě stanoviska legislativy ukázala jako neprůchodná a v tu chvíli bylo potřeba začít počítat s účastí zdravotních pojišťoven. Když do toho započítáte, že začínáte jednat najednou se sedmi dalšími subjekty, tak je to složité.

Co konkrétně vám ministerstvo přislíbilo, aby se stávka nakonec nemusela uskutečnit? Myslíte si, že je to řešení, které vydrží dlouhodobě?

Dopředu je potřeba avizovat, že ten výsledek je kompromis. My jsme přicházeli do jednání s tím, že jsme chtěli zachovat hodnoty bodů a hodnotu bodu koeficientů na úrovni roku 2024, což by znamenalo proti stavu návrhu vyhlášky 8 % navíc. Odcházíme se třemi procenty za určitých podmínek, což je stále částka, o které jsme přesvědčeni, že budeme na úrovni ostatních segmentů.

Dovolí nám to udržet kvalitu ambulantní specializované péče, kterou potřebujeme pro své pacienty. Klíčový moment byla v tu chvíli účast vás novinářů, kteří vyvolali veřejnou diskuzi, a za to děkuji. My bychom rádi pokračovali v tom, že ty peníze by měly být alokovány tam, kde jsou pacienti, nikoliv tam, kde jsou jenom nějaká lůžka a pacienti nejsou.

Dá se tedy říct, že problém pro příští rok je zažehnán. Můžete ale vyloučit, že se to nebude opakovat znovu při vyjednávání na rok 2026?

Současnou situaci chceme využít k tomu, aby se v diskuzi pokračovalo, aby se dál protáhla aktivita zdravotních pojišťoven v tom, že budou restrukturalizovat nemocnice a budou se uvolňovat zdroje pro to, aby ambulantní péče byla v pořádku. Víte, velmi trpíme tím, že přijdeme na dohodovací řízení, kde nám je řečeno, že některé výdaje jsou takzvaně mandatorní, že s nimi nejde hnout, jako některé typy léčiv. Přičemž u nás s tím jde hnout, a to máme stejné pacienty. Jen mají v tu chvíli smůlu, protože mají jinou diagnózu, a to nepovažujeme za správný přístup.

Řeč byla i o možných odchodech lékařů, pokud by se úhrady nezvýšily. Je toto řešení a znamená to, že tedy nebudou odcházet?

Já jsem nemluvil o odchodu lékařů, já jsem mluvil o tom, že by mohli redukovat své smlouvy s pojišťovnou a začít hledat zdroje peněz jinde než v péči o nemocné. Zároveň jsem hovořil o tom, že by odcházeli starší lékaři do důchodu, protože 43 % specialistů je v důchodovém věku. A věřím tomu, že tato dohoda pomůže tohle přinejmenším významně zpomalit.

Jakou podporu mezi ambulantními specialisty plánovaný protest měl? Znamená to, že nikdo protestovat nebude?

Odhadujeme, že v této chvíli dojde k zastavení příprav protestů a že ambulantní specialisté budou v úterý a ve středu pracovat a věnovat se svým pacientům. Samozřejmě nemohu mluvit za každého jednotlivého ambulantního specialistu, ale podporu jsme měli, cítili jsme ji velkou. Nemáme samozřejmě přesná čísla, ale podle kvalifikovaných odhadů jsou to tři čtvrtiny všech ambulantních specialistů.

Řešili jste i systémové změny? Kolik peněz byste si do budoucna představovali?

Takhle se na to úplně nedá odpovědět. My bychom rádi začali diskutovat. Potřebujeme rozsah a teprve potom bychom to rádi naplňovali finančními prostředky. Rozhodně odmítáme to, že budeme ve vleku pouze finančních možností pojišťoven, které budou mít určité mantinely, než nám začnou dávat peníze.

Ambulantní specialisté mají získat zhruba 44 miliard korun na péči v příštím roce. Platí to stále, nebo se v rámci dohody peníze navýší?

V rámci dohody se mírně peníze navýší. A to v řádu stovek milionů. Ale navýší se za to, že my začneme plnit nějaká kritéria. Není to pouze o tom, že budeme dělat totéž a přijdou peníze navíc. Dostane je ten, kdo bude plnit příslušná kvalitativní kritéria. Ale raději bych to v tuhle chvíli nechal, protože ještě záleží na tom, jestli se k tomu připojí zbylé tři pojišťovny.

Čeho se kritéria budou týkat?

Otevřenosti ambulancí pro nové pacienty, aby nevznikala tendence, že se vyplatí nabrat si jako bonus pacienty a o ty se starat a nepřijímat nové. Protože v tuto chvíli je velkým problémem, že čerstvě nemocní pacienti nemohou najít svého lékaře.

Doporučované