Hlavní obsah

Spolu i do dalších voleb. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepíší memorandum

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uvedl, že strany teprve čeká jednání o složení kandidátek. Myslí si, že zásadní je mít jednu kampaň, nikoliv několik paralelních.

Článek

Lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepíší v pondělí v Praze memorandum o společné kandidatuře ve sněmovních volbách v příštím roce pod hlavičkou koalice Spolu. V pozvánce o tom v pátek informoval mluvčí ODS Jakub Skyva. Listinu signují premiér a šéf ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda lidovců Marek Výborný v budově pražského Mánesu v den, kdy si země připomene výročí vzniku Československa.

Ve stejném uskupení šli ODS, TOP 09 a lidovci do voleb v roce 2021, po nich utvořili vládní koalici se Starosty a Piráty. Pirátská strana kabinet opustila před měsícem. Aktuální průzkumy volebních preferencí favorizují nyní opoziční hnutí ANO, a to s velkým náskokem před uskupením Spolu.

Premiér tento týden v rozhovoru s ČTK uvedl, že strany teprve čeká jednání o složení kandidátek a o nominacích. Úspěch podle něj bude záviset na tom, zda dokážou voliče přesvědčit o tom, že politika, kterou ve vládě dělají, je pro ně to správné. Zásadní je vést jednu kampaň, nikoli čtyři paralelní, míní.

Koncept Spolu považuje Fiala za nosný vzhledem k tomu, že koalice je funkční a že je to něco, čemu voliči rozumí. Za otázku dalšího jednání označil v nedávném rozhovoru s ČTK i algoritmus, jakým strany obsadí společnou kandidátku. „Nepochybně to musí být tak, aby se v tom všechny strany, které tvoří koalici, viděly. Ale hlavně musíme mít na paměti, že pokud půjdeme ve formátu koalice Spolu, tak nemůžeme dělat čtyři kampaně - ODS, KDU, TOP 09 a Spolu. Musíme dát kampaň Spolu,“ uvedl.

Podle volebního modelu agentury Kantar CZ by volby do Poslanecké sněmovny rok před jejich očekávaným termínem s náskokem vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,5 procenta hlasů. S výrazným odstupem druhá by skončila ODS s podporou 14,5 procenta voličů. Pokud by stejně jako v minulých volbách kandidovaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu, hnutí ANO by v takovém případě na prvním místě dostalo 36,5 procenta, oproti červnu o dva procentní body více. Koalice Spolu by mohla počítat s pětinou všech hlasů.

Fiala plánuje v kampani osvětlovat dosavadní vládní politiku. Strany budou referovat o tom, co chystají a co udělaly ve školství, s problémem nehybného pracovního trhu a nízkých mezd, drahými energiemi či výstavbou dopravní infrastruktury. Současně je podle premiéra logické vymezovat se vůči ANO expremiéra Andreje Babiše. Souhlasí s názorem, který zazněl před týdnem na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci, že „antibabišovská“ rétorika nestačí.

Kampaň podle Fialy nebude záviset na komkoli z týmu Spolu jako jednotlivci, čas na oslovování voličů si musejí najít všichni. Na dotaz ohledně role ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který v minulosti kampaň koordinoval, Fiala odpověděl, že něco takového by mohl dělat znovu i nyní.

Doporučované