Hlavní obsah

Soud navýšil odškodné od kliniky, která předepisovala hormony ženě s rakovinou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reprodukční klinika ISCARE ignorovala výsledky mamografie a nadále předepisovala hormonální léčbu ženě, která trpěla rakovinou prsu. Vrchní soud v Praze v úterý navýšil odškodnění za chybu na 700 tisíc korun, informoval iRozhlas.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před 14 lety podala Gabriela Taligová žalobu na reprodukční kliniku ISCARE. Důvodem bylo, že lékaři ignorovali výsledky její mamografie a nehledě na to, že pacientka tou dobou už dva roky zápasila s rakovinou prsu, jí dál předepisovali hormony. Tím mohli přispět k tomu, že se Taligové rakovina vrátila. Za to po klinice požadovala milionové odškodné, informuje web iRozhlas.

V úterý jí za pravdu dal i Vrchní soud v Praze. Uznal pochybení kliniky a nařídil zaplatit 700 tisíc korun vdovci – Taligová totiž mezitím rakovině podlehla. Soud zvýšil částku oproti městskému soudu o 400 tisíc korun, původní suma byla podle něj nepřiměřená. Soudce Jiří Čurda vysvětlil, že se projednávaly útrapy spojené s pozdní diagnózou.

„Je potřeba zdůraznit, že zde neprojednáváme utrpení v důsledku úmrtí. V době, kdy (Gabriela Taligová) podávala žalobu, uplatňovala odškodnění útrap spojených s tím, že žila s myšlenkou, že to mohlo být lepší, kdyby se na ten nález přišlo včas,“ vysvětloval soudce v odůvodnění.

Právník kliniky s navýšením odškodného nesouhlasí a zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. „V zásadě s tím nesouhlasíme, protože jsme nesouhlasili ani s rozhodnutím soudu prvního stupně. Máme za to, že ani co do základu tam ten nárok nebyl,“ řekl právník Jan Kučera, jenž zastupuje kliniku, serveru iRozhlas a Radiožurnálu.

Doporučované