Hlavní obsah

Soud rehabilitoval manželku a syna Slánského kvůli zbavení osobní svobody

Foto: ČTK

Na snímku z roku 1948 zleva člen politbyra Georgij Malenkov, člen ÚV KSSS Michail Suslov, prezident Klement Gottwald a Rudolf Slánský.

Pražský městský soud vyhověl návrhu Marty Slánské, dcery popraveného komunistického politika Rudolfa Slánského, a rehabilitoval jeho ženu i syna. Tehdejší režim je totiž podle soudu nezákonně zbavil osobní svobody.

Článek

Soud ve středu pravomocně rehabilitoval Josefu Slánskou a Rudolfa Slánského mladšího. Konstatoval, že manželka a syn někdejšího generálního tajemníka Ústředního výboru KSČ byli nezákonně zbaveni osobní svobody. Městský soud v Praze tak vyhověl návrhu politikovy dcery Marty. Slánského manželka Josefa byla v roce 1952 po zatčení svého manžela několik měsíců vyslýchána v ruzyňské věznici. Jejího syna Rudolfa, disidenta a signatáře Charty 77, stát bezdůvodně krátce zadržel o 20 let později.

Marta Slánská, které je pětasedmdesát let, se z dnešního zasedání omluvila kvůli zdravotnímu stavu i silné emocionální vazbě k projednávaným událostem. Usnesení soudu o tom, že jejích příbuzných se týká soudní rehabilitace, otevírá cestu k případnému odškodnému od státu. Zmocněnec Slánské Lubomír Müller na dotaz ČTK uvedl, že žádost o odškodné zatím s klientkou neprobíral. Marta Slánská jeho prostřednictvím vzkázala, že je ráda, že dnešní rozhodnutí vyšlape cestu i pro obdobné případy.

Někdejší generální tajemník Ústředního výboru KSČ, náměstek předsedy vlády a osobní přítel prezidenta Klementa Gottwalda Slánský si vyslechl trest smrti v politickém procesu s údajným protistátním spikleneckým centrem. Popraven byl v prosinci 1952 několik dní po vyhlášení rozsudku. Po 11 letech byl verdikt zrušen.

Soudce zdůraznil, že rozhodnutí není o Josefě Slánské nebo jejím synovi. „Toto rozhodnutí je o konkrétních aktech a úkonech, kterým tyto osoby čelily ze strany státní moci, a o tom, zda tyto úkony byly akceptovatelné a zda obstojí v přezkumu demokratického právního státu,“ řekl. Dodal, že osobou a rolí Rudolfa Slánského v 50. letech se soud nezabýval, protože to je pro dané řízení irelevantní.

Státní zástupce Aleš Cimbala neměl proti rehabilitacím námitky. Podle něj je důležité, aby se stát vypořádal s minulostí, a nedopouštěl se tak stejných chyb i v budoucnosti. „Když se jednou stane bezpráví, i když se třeba páchá na osobách, které samy v rámci svého předchozího života přispěly k rozjetí celé této mašinérie, tak pořád je to rozhodnutí, které nemá oporu v právu. Je to projev libovůle státní moci,“ řekl novinářům.

Doporučované