Hlavní obsah

Sněmovní kancléř chce od policie zprávu ohledně nálezu kokainu

Foto: Shutterstock.com

Policie se zabývá i tím, jak se informace o nálezu kokainu dostala do médií. Ilustrační fotografie.

Sněmovního kancléře Martina Plíška znepokojuje, že policie o nálezu kokainu na pánských toaletách, o němž napsaly Seznam Zprávy, neinformovala vedení sněmovní kanceláře. Policie stále neví, kdo drogu na toalety přinesl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sněmovní kancléř Martin Plíšek si od Ochranné služby Policie ČR vyžádal zprávu o povaze a řešení nálezu kokainu na jedné z toalet v Poslanecké sněmovně. S touto zprávou chce pak seznámit vedení Sněmovny.

Plíšek se kvůli incidentu sešel s ředitelem ochranné služby Jiřím Komorousem. Vyjádřil své znepokojení nad tím, že policie o tomto nálezu neinformovala vedení sněmovní kanceláře. ČTK o tom ve čtvrtek informovala mluvčí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Lustigová. „Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek současně doufá, že se podobná situace ve způsobu komunikace už nebude opakovat,“ uvedla mluvčí.

O nálezu kokainu ve Sněmovně informoval server Seznam Zprávy. Uvedl, že policejní ochranná služba Sněmovny objevila na přelomu loňského a předloňského roku drogu na pánské toaletě. Podle mluvčího ochranné služby Tomáše Procházky vedení služby případ vyhodnotilo tak, že vzhledem k minimálnímu množství drogy nešlo o trestný čin ani přestupek a nález dál nehlásilo.

Policie posléze na sociálních sítích uvedla, že ani po prohlédnutí kamerových záznamů nezjistila, kdo papírek, kde měla být droga, donesl na toaletu. Současně se ale zabývá i tím, jak se informace o nálezu dostala do médií, protože policisté jsou vázáni mlčenlivostí. Policie také ve středu uvedla, že standardně informuje příslušné orgány Sněmovny o všech mimořádných událostech, které mají vztah k přímému ohrožení bezpečnosti. To ale podle ní nebyl tento případ.

Opoziční hnutí ANO požaduje po ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) informace ohledně postupu vyšetřování nálezu drogy. Místopředseda hnutí a Sněmovny Karel Havlíček ČTK řekl, že je třeba se dozvědět, zda byl Rakušan se záležitostí svými podřízenými seznámen. Jestliže ano, měl by vysvětlit, proč o tom neinformoval vedení dolní komory. V opačném případě se má Rakušan vyjádřit k podobě zveřejnění zprávy.

Doporučované