Hlavní obsah

„Snad na nás bude Malše hodná“. Řeka na jihu zaplavuje jednu obec za druhou

Foto: Seznam Zprávy

Řeka Malše ve vesnici Roudné už zaplavila zahrady a sklepy domů stojících u jejího břehu.

Na jihu Čech má pršet až do úterý. Meteorologové přitom očekávají, že nejvíce srážek spadne na Šumavě a v Novohradských horách. Voda stékající z hor už zaplavila několik vesnic a jiné, jako třeba vísku Roudné, nadále ohrožuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to klasický pohled. Lidé stojí u řeky Malše a odhadují, kam ještě stoupne. Většinou divoké proudy sledují tiše, zachmuřeně a s úzkostí. Jinak tomu není ani ve vísce Roudné, jen kousek od Českých Budějovic.

Na mostě vedoucím ven z obce do sousedního Vidova dnes ráno starousedlíci nabízeli nejrůznější emoce. Starší muž s kšiltovkou, oblečen do větrové bundy a holinek se na proudy vody, které pohltily zahrady domů u břehu, dívá se vztekem. Opodál stojící stařenka je ve tváři vlídnější.

„Bydlím tu celý život. Neumím si představit, že by mi to voda všechno vzala. Snad na nás bude Malše hodná,“ říká babička, která se představuje jako Anežka.

Voda ale stále stoupá, směrem na Vidov se už valí z polí přes silnici, někteří řidiči ale nadále riskují a snaží se projet. Zpod kol odstřikují gejzíry vody. „Pitomci,“ odtuší muž v kšiltovce, mlaskne a vydá se přes most zpět do vesnice.

Neuvěřitelná bezmoc

Zatím nejhůř jsou na tom obyvatelé domů hned u řeky, jejich zahrady zcela zmizely pod vodou. Na tu svou se z mostu dívá Jiřina Hrdličková. „Slípky jsem dala nahoru ke kolům. No, zahrada je fuč, ale snad se voda nedostane přes zídku do domu,“ komentuje nemilosrdný postup řeky. Ta jí přitom na zahradu naplavuje i větve a odpadky, které se přihrnuly bůhví odkud.

„Nejhorší na tom všem je ta neuvěřitelná bezmoc. Jen čekáte a čekáte, co se ještě přivalí,“ dodává a náhle sebou trhne. Kus kmenu právě v proudu vrazil do zpola potopené trafostanice. Ve většině obce už nejde elektřina a neteče pitná voda.

Foto: Seznam Zprávy

Policie uzavřela silnici mezi vsí Roudné a Vidovem.

Paní Hrdličková chvíli sleduje kmen stromu, který se jako gigantická sirka houpe ve vlnách Malše, ještě se na chvíli zasekne u plotu jednoho ze zatopených pozemků, než zcela zmizí z dohledu po proudu řeky. Jiřina Hrdličková odtrhne od kmene svůj zrak a zaměří svou pozornost na zelený dům kousek od jejího stavení, kde bydlí její soused, pan Dopita.„Budu mu muset zavolat, ten je chudák doma úplně sám a odříznutý. Vodu má už ve sklepě,“ řekne.

Dům pana Dopity je doslova Malší omýván. I jemu teď nezbývá než čekat. „Snad to dobře dopadne a nebudou pro něj muset záchranáři,“ dumá Jiřina Hrdličková.

Lidé na mostě rozebírají situaci na nedaleké přehradě Římov. Vodohospodáři tam už upouštějí 150 kubíků vody za vteřinu. Ještě včera to bylo jen zhruba 80. Řada lidí se vrací k roku 2002, kdy se mělo od přehrady valit přes 450 kubíků za vteřinu. Je zjevné, že na události z před 22 roky nikdy nezapomenou. Dnes se jim vrací s neodbytnou obavou, zvlášť když se na ně spouští nekonečný déšť.

Foto: Seznam Zprávy

Pole v okolí Roudné se změnily v obří vodní jezera.

A zdá se, že ten jen tak neustane, podle předpovědí má na jihu Čech pršet až do úterý. Nejvyšší úhrn srážek se přitom vedle Šumavy očekává ve zdejších Novohradských horách. Voda se odtud valí právě vesnicemi Kaplice, Doudleby, Plav či Vidov.

„Ve Vidově jsme včera zasahovali s dalšími dvěma jednotkami hasičů. Odčerpávali jsme tam pět hodin vodu ze silnice, aby tam nezaplavila domy,“ hlásí z Vidova velitel dobrovolných hasičů z vísky Heřmaň Michal Tibitancl.

Rozlité řeky

Voda se už o kousek níž převaluje přes silnici vedoucí z Vidova k Roudné. Na kraji vesnice stojí policejní hlídka se zapnutými majáky. Teď už tu nikdo neprojede. Podobná situace panuje i v mnoha jiných oblastech na jihu Čech. Podle meteorologů dnes třetí, nejvyšší povodňový stupeň platí na 13 místech. Obce vedle Malše ohrožují i řeky jako Vltava, Otava, Blanice a Lužnice.

Na mostě v Roudné už téměř zmizeli všichni lidé, déšť totiž zhoustl, prošedivělou krajinou jen probleskují majáky z policejního auta. Z dálky je slyšet čerpadlo. Jeho drnčivý zvuk splývá s pleskajícím deštěm a hukotem řeky. „Pánbůh nás trestá,“ řekne ještě stařenka Anežka, než se i ona vrací do bezpečí svého domu v hloubi vesnice. I když se zdá, že slovo bezpečí je v tuto chvíli relativní pojem.

Doporučované