Hlavní obsah

Síkela eurokomisařem. Proč to tak trvalo, jak Rakušan „prohrál“ a co rozhodlo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Česko vyšle do Evropské komise Jozefa Síkelu.

Nakonec je to po středečním večeru Jozef Síkela. Do poslední chvíle ale nebylo jasné, kolik jmen vláda do Evropské komise navrhne a kdy. Spory přetrvávaly ještě na středečním jednání kabinetu.

Článek

Dlouhý příběh s výběrem českého kandidáta na eurokomisaře se konečně rozmotal. Vláda se těsně před kabinetními prázdninami rozhodla, že do Bruselu vyšle ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkelu.

Jednání však do poslední chvíle zdržoval spor ODS a STAN o to, jak to vlastně celé udělat.

Starostové tlačili Nerudovou

Premiér Petr Fiala z ODS se domníval, že je dobré počkat co nejdéle –⁠⁠⁠ oficiální termín na podání nominaci je do 31. srpna. Tuto taktiku jeho poradci vysvětlovali tak, že „není potřeba si při vyjednávání zbytečně svazovat ruce“.

Starostové, jimž podle koaliční smlouvy křeslo v Komisi náleží, se naopak domnívají, že i včera bylo pozdě na zaslání návrhů do rukou znovuzvolené šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Argumentovali tím, že když vláda bude pořád otálet, aktivnější země si rozeberou nejzajímavější portfolia a na Česko zbyde jen nějaké podřadné.

Druhý konflikt mezi ODS a STAN byl možná ještě závažnější: jestli do Bruselu poslat jedno, nebo dvě jména. Starostové trvali do poslední chvíle na tom, aby vláda oficiálně nominovala oba jejich kandidáty, tedy ministra průmyslu Jozefa Síkelu i europoslankyni Danuši Nerudovou. S tím, ať si šéfka Komise von der Leyenová sama vybere.

O jejich návrhu se ve středu na vládě dokonce hlasovalo –⁠⁠⁠ Starostové ovšem nesehnali dostatek spojenců.

STAN se oháněl žádostí samotné Ursuly von der Leyenové, aby každá země nominovala dva kandidáty, jednoho muže a jednu ženu. Šéfka Komise si zakládá na genderové vyváženosti a STAN se domníval, že pokud jí Česko nabídne jako možnost „nedostatkovou“ ženu, může výměnou dostat lepší portfolio.

„Nebylo dobré trvat si jenom na jednom jediném jménu,“ řekl Seznam Zprávám ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák z hnutí STAN. „Navíc když se podíváte na dosavadní vývoj, mezi komisaři, kteří hodlají pokračovat ve svých pozicích, je přebytek mužů. Mezi dosud nominovanými, kteří ještě komisaři nebyli, je rovněž vysoký přebytek mužů. Takže genderový aspekt najednou může dávat velkou naději naopak spíš ženě.“

Šéf STAN Vít Rakušan pak rovnou řekl, že s Danuší Nerudovou by „vyjednávací pozice Česka byla silnější“.

„Nevíme, co chceme“

Na vládě ovšem nakonec převládla argumentace ODS –⁠⁠⁠ že dvěma kandidáty by Česko dávalo najevo, že vlastně ani neví, co chce. „Dohodli jsme se, že nejlepší strategie je, když budeme mít jednoho kandidáta,“ řekl premiér Petr Fiala na otázku, co nakonec rozhodlo.

Když už bylo jasné, že ministři musí vybrat jediné jméno, hlasovalo se o jednotlivých kandidátech zvlášť –⁠⁠⁠ kromě Síkely a Nerudové také o pirátském nominantu Marcelu Kolajovi. Nejvíc hlasů získal Síkela.

Podle premiéra je požadavek na nominaci dvou kandidátů pouhým přáním, ale rozhodně nejde o žádnou povinnost členských států EU. Tím se řadí po bok některých evropských států, které už také daly najevo, že přání Leyenové nevyslyší –⁠⁠⁠ a nominovaly pouze muže, například Irsko.

Část vládních politiků zpochybnila premiérovu taktiku čekat s nominací a jednáním o portfoliu téměř až do poslední chvíle. Jak Seznam Zprávám sdělilo několik zdrojů z vládního okolí, premiér byl v uplynulých týdnech několikrát dotazován, zda je jeho postup správný a zda je Česko v celé věci dostatečně aktivní.

Podrážděný Fiala

Některé evropské země už kandidáta oznámily a řekly si i o konkrétní portfolio. Jméno už zveřejnilo například Švédsko, Finsko, Irsko, Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko.

Petr Fiala podle nich na podobné otázky reagoval podrážděně. A argumentoval tím, že má velmi dobré vztahy s Ursulou von der Leyenovou. A naznačuje tak, že mu vyjde vstříc při rozdělování křesel v nové Evropské komisi. Nelíbí se mu, když jeho schopnosti někdo zpochybňuje.

Česko by rádo některé z ekonomických portfolií. Hovořilo se například o agendě vnitřního trhu. O tu už si ale řekli Francouzi, kteří s největší pravděpodobností nominují současného eurokomisaře Thierryho Bretona. Starostové zase zmiňují portfolio Regionální politiky a koheze, která souzní s jejich národní politikou.

Doporučované