Hlavní obsah

Senát schválil novelu, která má pomoci navýšit počet pěstounů

Foto: Pixabay.com

Kojenecké ústavy přestaly podle vlády plnit svůj původní účel. Ilustrační fotografie.

Novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů, musí ještě podepsat prezident. Návrh souvisí s plánovaným rušením kojeneckých ústavů.

Článek

Ke zvýšení počtu pěstounů má přispět novela, kterou ve středu schválil Senát. Norma zjednodušuje proces posuzování zájemců o pěstounství a zvyšuje státní příspěvek pro organizace, které pěstounům pomáhají. Novelu, která souvisí s blížícím se rušením kojeneckých ústavů pro nejmenší děti, nyní dostane k podpisu prezident.

Takzvané doprovázející organizace by měly dostávat vyšší státní příspěvky. V případě podpory dlouhodobých pěstounů vzroste podle novely z nynějších 59 400 korun na rok na 66 tisíc korun, v případě přechodných pěstounů na 72 tisíc korun. O 18 tisíc korun navíc bude činit příspěvek v případě, že dlouhodobý nebo přechodný pěstoun pečuje o tři a více dětí nebo alespoň o jedno dítě s těžším zdravotním postižením.

Kojenecké ústavy fungují jako zdravotnická zařízení, nejmenších dětí v nich v posledních letech ubývalo, naopak přibývalo předškolních a školních dětí. Zařízení tak podle vlády přestala plnit svůj původní účel. Ústavy se budou moci přeměnit a dál poskytovat zdravotní péči.

Pravidla se měla podle vládního návrhu upravit i pro klokánky a podobné dětské azylové domy tak, že nejmenší děti by v nich mohly pobývat nejvýš měsíc. Rychleji by se tak měla řešit situace v jejich vlastní rodině, nebo by se pro ně měli najít pěstouni. Sněmovna dobu pobytu prodloužila tak, že zpravidla nemá přesáhnout dva měsíce. Výjimka z ohraničené doby pobytu zůstane pro případy sourozeneckých skupin. Novela také předpokládá po sněmovních úpravách zákaz umisťování předškolních dětí do ústavních zařízení od roku 2028.

Novela upravuje i další záležitosti a vyrovnává svěřenectví a nezprostředkovanou pěstounskou péči, která zahrnuje zejména pěstouny, kteří jsou příbuznými dítěte. Jde o shodná práva a povinnosti včetně nároků na podporu a příspěvky. Změna má podle zdůvodnění zajistit lepší péči pro děti a podporu pro všechny náhradní pečovatele.

Doporučované