Hlavní obsah

Šéf z Českých drah odsouzen. V předchozí práci „poslal“ peníze podvodníkům

Foto: České dráhy, Seznam Zprávy

Lukáš Svoboda je náměstkem generálního ředitele Českých drah a členem představenstva.

aktualizováno •

Někdejší šéf finanční divize České pošty Lukáš Svoboda byl v červenci Městským soudem v Praze odsouzen pro vědomou nedbalost k uhrazení škody přes půl milionu korun. V Českých drahách, kde působí dnes, to jako problém nevidí.

Článek

Už více než dva roky rozhoduje Lukáš Svoboda z pozice náměstka generálního ředitele o miliardách na železnici. Nyní se však ukázalo, že tento člen nejužšího vedení Českých drah s odpovědností za finance selhal při správě peněz v jiné státem vlastněné firmě.

V České poště, kde pracoval předtím, vyhověl Svoboda v roce 2017 internetovým podvodníkům a přiměl své podřízené, aby jim poslali požadované peníze. Šlo o 47 tisíc eur, v přepočtu přes jeden milion korun.

Dosud nepublikované informace o tomto „phishingovém“ kyberútoku na státní podnik a Svobodově selhání obsahuje nedávný pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, jehož kopii Seznam Zprávy získaly na základě informačního zákona.

Z verdiktu civilního řízení vyplynulo, že nynější člen představenstva Českých drah má kvůli „vědomé nedbalosti“ zaplatit žalující České poště 541 381 korun plus osmiprocentní úrok z prodlení a také náklady řízení.

Lukáš Svoboda nechce o případu mluvit s novináři. „Já se moc omlouvám, ale nebudu to komentovat,“ uvedl poté, co jej Seznam Zprávy zkraje týdne žádaly, aby případ blíže vysvětlil. Jak redakce zjistila od mluvčího České pošty Matyáše Vitíka, soudem nařízenou částku už zaplatil. „Exmanažer zaplatil celkem 826 323 korun,“ uvedl Vitík.

Žádný jiný zaměstnanec náhradu za způsobenou škodu poště platit nemusel.

Předstíral generálního ředitele

Když se v květnu 2018 Svoboda sám rozhodl odstoupil z pozice finančního ředitele České pošty, zdůvodnil to tehdy pro Hospodářské noviny rodinnými a zdravotními důvody. „Bylo toho v poslední době nějak moc,“ prohlásil tehdy.

Jeden z podstatných důvodů, který mu zavařil v manažerské kariéře, ale nezmínil.

Kyberútok se odehrál během několika desítek minut těsně před vánočními svátky v roce 2017. Lukáš Svoboda teprve pátým dnem vykonával zástup na pozici ředitele divize financí České pošty, předtím několik let řídil controlling.

V úterý 19. prosince v 8:52 obdržel Svoboda e-mail od člověka, který se vydával za tehdejšího generálního ředitele pošty Martina Elkána. A to s dotazem, jaký je aktuální zůstatek na bankovních účtech a zda by bylo možné ještě ten den zaplatit 47 tisíc eur. Svoboda hned vzápětí odpověděl, že na eurovém účtu mají peněz dost a neměl by to být problém.

Následně proběhla mezi ním a domnělým šéfem pošty ještě další e-mailová konverzace a v 9:59 poprosil Svoboda svou podřízenou J. S., aby věc vyřídila. V kolonce předmět bylo uvedeno „Naléhavá platba“.

Poté peníze na určený bankovní účet skutečně odešly, aniž by byly dodrženy obvyklé firemní a účetní náležitosti. Fiktivní ředitel pošty nepřipojil ani svůj elektronický podpis, jen v poněkud lámané češtině přislíbil, že požadované podklady pošle paní J. S. až následně. „Řekněte jí, že pošlu všechny dokumenty později, když jsem méně zaměstnán. Měla by okamžitě zpracovat platbu. Pozdravy M.“ cituje rozsudek, co v ten den také napsal podvodník Lukáši Svobodovi.

Co je to phishing?

  • Phishing (nebo také rybaření) je jedním z druhů internetového podvodu.
  • Pachatel se snaží pomocí elektronické komunikace vylákat z důvěřivců citlivé údaje, aby se dostal k jejich penězům.
  • Nejčastěji probíhá pomocí podvodného e-mailu s žádostí o informace k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.
  • Princip podvodu spočívá ve věrohodném napodobení nějaké žádosti (např. z banky), aby majitel či správce konta byli „donuceni“ k požadovanému úkonu.

Otevřel to v mobilu

Už před prvoinstančním soudem Svoboda vypověděl, že první e-mail od pachatele phishingového útoku si otevřel v mobilu cestou do práce, kde se mu prý nezobrazily všechny náležitosti, jen jméno a příjmení generálního ředitele. Proto prý nerozeznal, že se jedná o podvod. Navíc prý byl zaneprázdněn dalšími naléhavými úkoly.

E-mail, který poslal své podřízené k vyřízení se slovem „prosím“, podle jeho výpovědi nebyl pokynem k provedení platby, ale pouze prosbou, aby se požadavkem „generálního ředitele“ zabývala. Sám sice svůj digitální podpis připojil, ale stalo se tak podle něj automaticky, bez jeho vůle (což ovšem jeden z předvolaných svědků zpochybnil).

Foto: Městský soud v Praze , Seznam Zprávy

Výňatek z červencového rozsudku Městského soudu v Praze, kde je popsán sled událostí kolem kybernetického útoku.

Česká pošta v roli poškozené instituce chtěla původně po Svobodovi, jehož spoluvinu na úspěšně dokonaném podvodu vidí jako klíčovou, ještě více peněz. Škodní komise státního podniku to nedlouho po činu vyčíslila na 866 tisíc korun, později podaná žaloba obsahovala částku 760 tisíc.

Prvoinstanční Obvodní soud pro Prahu 6 se ale letos v únoru postavil na stranu Svobody s tím, že žádné pracovní povinnosti neporušil a škoda byla způsobena trestným činem neznámého pachatele. Žalobu státního podniku tento soud zamítl.

„Ujistil ji, že je vše v pořádku“

Avšak odvolací soud letos v červenci měl jiný názor, porušení pracovních povinností shledal.

Uznal také jako věrohodnou výpověď podřízené pracovnice, která podle soudu Svobodu ještě před odesláním peněz mimo jiné upozornila, že inkriminovaný e-mail přišel z nestandardní adresy. „Žalovaný ji ujistil, že je vše v pořádku,“ přetlumočil soud v rozsudku výslech Svobodovy podřízené.

Z dalšího textu písemného verdiktu plyne, že na podřízenou Svoboda přímo tlačil, aby platbu provedla, a dokonce ji ujišťoval, že o celé věci hovořil přímo s ředitelem.

Potrestaný Svoboda má ještě možnost dovolání k Nejvyššímu soudu, ale tento mimořádný právní nástroj už nemá odkladný účinek.

Foto: Účet Michala Krapince na síti X

Snímek z května loňského roku: Pětičlenné představenstvo Českých drah se šéfem Michalem Krapincem uprostřed na setkání se zaměstnanci vysvětluje, co dělá pro to, aby firma nenásledovala neblahý ekonomický vývoj České pošty (zcela vpravo Lukáš Svoboda, který ve vedení pošty předtím působil).

Přestože soudní řízení probíhalo několik měsíců, dozorčí rada Českých drah neměla podle jejího předsedy Miroslava Zámečníka o Svobodově případu ani o rozsudku žádné povědomí. „Tato informace dosud dozorčí radě poskytnuta nebyla,“ sdělil Zámečník.

A jak redakci řekl jeden ze členů řídicího výboru Českých drah, kteří zastupují stát coby akcionáře, nemá zprávy o rozsudku nad topmanažerem ani tento orgán.

Příbuzný premiérova poradce

Topmanažer Českých drah Lukáš Svoboda je příbuzným Miloše Růžičky, experta na politický marketing, který nyní radí předsedovi ODS a premiérovi Petru Fialovi. Sám Růžička to na konci letošního února redaktorovi Seznam Zpráv potvrdil s tím, že jeho manželka je sestřenicí Svobodovy ženy.

Růžička ale vyloučil, že by se v dubnu 2022 jakkoliv podílel na Svobodově instalaci do vedení Českých drah, jíž – jak tehdy uvedl server Zdopravy.cz – nepředcházelo žádné otevřené výběrové řízení.

Není ale bez zajímavosti, že když byl Lukáš Svoboda ve vedení České pošty (v letech 2014 až 2018), radil jeho příbuzný Miloš Růžička zase ministrovi vnitra za ČSSD Milanu Chovancovi, pod něhož pošta spadala.

Krapinec: U nás se to stát nemůže

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec, který se Svobodou v mezidobí řídil dceřinou společnost ČD – Telematika, uvedl, že o případu ví. Stejně tak o možnosti, že Svoboda ještě podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Generální ředitel si však nemyslí, že by Svobodovo selhání při phishingovém útoku na Českou poštu mohlo být rizikem i pro České dráhy a jejich firemní finance.

„Na Českých drahách jsou schvalovací procesy nastaveny tak, aby k podobnému kybernetickému útoku, jakému pan Svoboda čelil v předchozím zaměstnání, nemohlo s úspěchem dojít,“ prohlásil pro Seznam Zprávy nejvyšší šéf státní železniční firmy.

Uvedl však také, že je „připraven přijmout nezbytné kroky k ochraně zájmů firmy a akcionářů“, pokud by měl o jednání Lukáše Svobody ve věci správy financí Českých drah pochybnosti. Jaké kroky by to byly, generální ředitel neupřesnil.

Kupka požádal o zhodnocení práce

Seznam Zprávy oslovily i ministra dopravy Martina Kupku (ODS). A to s dotazem, zda zmíněný soudní verdikt nesnižuje kvalifikaci Lukáše Svobody pro výkon práce ve vedení Českých drah a zda má Svoboda stále ministrovu důvěru.

Kupka ovšem jednoznačné stanovisko nezaujal. Uvedl, že požádal ředitele Krapince o zhodnocení Svobodovy dosavadní práce. Poznamenal, že hospodářské výsledky společnosti jsou v posledních dvou letech „příznivé“ a daří se prý plnit i dlouhodobější ekonomické cíle. „Potvrdil mi i to (Krapinec), že kontrolní mechanismy jsou ve společnosti nastaveny tak, aby podobný kybernetický útok společnost neohrozil,“ uvedl Kupka s odkazem na šéfa Českých drah.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ministra dopravy Martina Kupky.

Doporučované