Hlavní obsah

Ruský agent na letních školách filozofické fakulty. Organizátoři nic netušili

Foto: Profimedia.cz

Ve Španělsku vznikla iniciativa za propuštění Rubcova–Gonzáleze z polské vazby. Ilustrační fotografie.

Agent ruské GRU Pavel Rubcov, který byl součástí nedávné výměny vězňů mezi Ruskem a Západem, se do Prahy infiltroval skrze Nadaci Borise Němcova, zjistil iRozhlas. V dokumentech byl veden jako španělský novinář Pablo Gonzáles.

Článek

Špion ruské GRU Pavel Rubcov alias Pablo Gonzáles, který se dostal na svobodu při nedávné výměně vězňů mezi Ruskem a Západem, v letech 2018 a 2019 přednášel na Letní škole Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Informaci přinesl web iRozhlas.

Rubcov na letní škole působil jako lektor. Prezentoval se jako válečný zpravodaj zaměřený na postsovětský prostor, v tiskové zprávě se o něm píše jako o zahraničním korespondentovi ze Španělska. V Česku přednášel v letech 2018 a 2019. Do skupiny se dostal díky tomu, že jej organizátoři považovali za spolupracovníka Žanny Němcovové, ruské novinářky a dcery zastřeleného ruského opozičního politika Borise Jefimoviče Němcova.

Pro bývalé organizátory i studenty letní školy je dnes složité připustit, že mezi sebou měli ruského špiona. „To téma je opravdu nepříjemné. Spousta lidí, kteří se těch škol účastnili, je stále v Rusku. Celá ta věc je komplikovaná, nebezpečná,“ popsal iRozhlasu jeden z organizátorů.

Podle organizátora Marka Příhody neměl organizační tým letních škol kapacitu na to, aby jednotlivé lektory dopodrobna prošetřoval. Do vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu tehdy zbývaly ještě čtyři roky, Rusové běžně dostávali víza a cestovali do Česka. Rubcov tak byl prakticky neodhalitelný.

Polské úřady Rubcova zadržely 28. února 2022, čtyři dny po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Identifikovali ho jako agenta hlavního zpravodajského ředitelství ruského generálního štábu, který aktivity pro Rusko vykonával s využitím novinářského statusu. S ním mohl volně cestovat po Evropě.

Doporučované