Hlavní obsah

Rok a půl v indickém vězení. Nejezděte sem, vzkazuje uvězněný Čech

Foto: Profimedia.cz

Tím, že neměl indické vízum (na ilustračním snímku), začaly českému vývojáři problémy.

Český vývojář se vydal do Indie, kde ho kvůli údajně neplatným dokladům zadržela policie. Ve vězení pak strávil rok. Ani po propuštění se ze země nemůže dostat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do nejlidnatější země světa se Petr Kašpárek vydal zhruba před rokem a půl.

Pracoval jako herní vývojář na volné noze, bydlel u své přítelkyně v Nepálu a když sháněl k jednomu z projektů schopného grafika, naletěl podvodníkovi, který si od něj vzal zálohu a zmizel –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ smazal si internetový profil. Český vývojář přesto s pomocí dalších poškozených zjistil, že podvodník žije v indické Kalkatě a rozhodl se za ním vydat.

Nemohl vědět, že mu cestou začínají velké potíže.

„Přítelkyně mi řekla, že mezi Nepálem a Indií je bezvízový styk. Vzal jsem si tedy pas a jel do Indie,“ popisuje Kašpárek. Bohužel netušil, že bezvízový styk platí jen pro Nepálce a Indy. Mezinárodní přechod ještě v pohodě přejel, avšak na policejní stanici, kam jel původně sám podat trestní oznámení, ho zadrželi. Za překročení hranice bez víza ho hned druhý den čekal soud a po něm ho eskortovali do vězení.

Že ho indický soudce poslal do věznice Motihari Central Jail za to, že měl údajně falešný pas, se dozvěděl až později. „Vůbec jsem netušil, co se děje, ani jsem jim nerozuměl. Dostal jsem sice od ambasády přiděleného právníka, ten toho ale bohužel moc nenamluvil,“ líčí Petr Kašpárek.

Ve vězení nakonec strávil jedenáct měsíců, než ho soud loni 23. prosince propustil na kauci. Říká, že ve vězení zhubl přes dvacet kilo, jedl jen špinavou rýži, občas kus zeleniny nebo indickou placku. Několikrát se dovolal z mobilu s předplacenou kartou přítelkyni, fyzicky ale nikoho kromě přiděleného právníka a lidí od soudu za celou dobu neviděl.

V Indii však Petr Kašpárek „uvězněn“ zůstává. „Do ukončení veškerých právních úkonů nesmí opustit území Indie,“ popsal jeho situaci už dříve mluvčí českého Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

A právní úkony nejsou ukončeny dosud –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ani po více než šesti měsících.

Aktuální podmínky pro vstup do Indie

Všichni občané ČR potřebují ke vstupu do Indie, k tranzitu a k vycestování z Indie platné indické vízum. Vízum si musí občan ČR obstarat ještě před odjezdem do Indie, obdržet jej až při příjezdu na hraničním přechodu není možné.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje turistům obstarat si elektronické vízum, které opravňuje jeho držitele k jednomu vstupu do Indie na období až 30 dní a to během čtyřměsíčního období následujícího po udělení víza. Elektronické vízum lze vyřídit přes internet a obdržet jej e-mailem do cca 72 hodin po podání žádosti. Turistické vízum se nedá prodloužit.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Petr Kašpárek tak od prosince zůstává v hotelovém pokoji, peníze na jeho zaplacení mu posílají přátelé. Z jejich příspěvku si kupuje také jídlo, které si na pokoji vaří. „Chodím nakupovat až večer, zhruba od března se tady nedá přes den venku vůbec fungovat, je tu kolem pětačtyřiceti stupňů,“ sdělil Petr Kašpárek Seznam Zprávám ve videohovoru.

Podle rozhodnutí indického soudu by měl pobývat na české ambasádě, než bude ze země deportován. Ale to podle Petra Kašpárka nejde. „Mluvil jsem po telefonu s člověkem z naší ambasády, ale řekl mi, že to není možné, protože nemám doklady a potřebuji také speciální povolení k opuštění Indie,“ doplňuje Kašpárek.

Bez víza nemůže ze země vycestovat, hrozil by mu totiž další pobyt za mřížemi. Nepomohlo ani to, že ho jiný soud nedávno zprostil všech obvinění a i díky potvrzení pravosti jeho dokladů uznal, že Čech strávil skoro rok ve vězení nelegálně.

Foto: archiv Petra Kašpárka, SZ

Poslední strana rozhodnutí soudu v případu Petra Kašpárka.

Začarovaný kruh

Navíc se rýsuje ještě další problém.

Pokud Petr Kašpárek neopustí Indii do přibližně poloviny července, kdy končí soudní lhůta pro jeho vycestování, hrozí mu, že v cizí zemi opět poruší zákon. Vycestovat přitom nemůže, protože dosud nedostal zpět pas, který mu policisté vzali při prvním zadržení. Je tedy odkázaný na svého právníka, který mu pas musí dopravit do Dillí, kde nyní Petr Kašpárek žije.

„Totálně mi to zničilo život, až se odtud dostanu, budu po indické vládě požadovat odškodnění,“ říká Kašpárek, který má po otřesné zkušenosti jasno. „Nejezděte sem. Vzkazuju to všem Čechům, kteří by chtěli jet do takové exotické destinace. Lepší je i Čína nebo Pákistán,“ míní Kašpárek.

Systém DROZD a nouzová linka

DROZD využívá stále více občanů; za letošní rok se dosud registrovalo 135 tisíc osob. Počínaje letošní letní sezonou také platí nově zřízená centrální nouzová linka konzulární pohotovosti pro evropské země: +420 222 420 222 (nonstop).

Případ Petra Kašpárka je extrémní, Ministerstvo zahraničí na něm demonstruje, že je třeba být před cestou do exotických zemí obezřetný.

Zaprvé doporučuje registrovat se do systému DROZD, který poskytuje buď přes web, nebo nově v mobilní aplikaci Portál občana, důležité informace. „V případě kritické situace obdrží občan SMS nebo e-mail s užitečnými informacemi. Jsme rádi, že se podařilo dostat systém DROZD i do mobilních telefonů, které má dnes drtivá většina cestovatelů u sebe,“ vysvětluje Mariana Wernerová, vedoucí oddělení komunikace s médii Ministerstva zahraničních věcí.

Pokud se člověk dostane do kritické situace podobné jako Petr Kašpárek v Indii, měl by se podle Wernerové obrátit na zastupitelský úřad v dané zemi. Ten může pomoci při ztrátě nebo krádeži cestovního dokladu, při nehodě či úmrtí, může pomoci při repatriaci nemocných, zraněných nebo zemřelých, při omezení osobní svobody a podobně.

Před každou cestou do neznámé oblasti je tak vhodné najít si o ní co nejvíce aktuálních informací, například na webu Ministerstva zahraničních věcí. „Před cestami do některých zemí lze nalézt varování například z důvodů bezpečnostních, jako je tomu momentálně například u Ukrajiny, Íránu, Libanonu či Sýrie,“ uzavírá Wernerová.

Doporučované