Hlavní obsah

Rektoři: Navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy je nedostatečné

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Podle návrhu Ministerstva financí by se měl rozpočet resortu školství v příštím roce zvýšit na 287 miliard korun. Ilustrační foto.

Podle rektorů jsou vysoké školy dlouhodobě podfinancované, což ohrožuje kvalitu vzdělávání a výzkumu, ale i mezinárodní konkurenceschopnost ČR. Apelují proto na vládu, aby zvážila navýšení prostředků pro veřejné vysoké školy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká konference rektorů (ČKR) považuje chystané navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun za nedostatečné. Vyplývá to ze čtvrtečního prohlášení Předsednictva ČKR. Podobně se ve středu vyjádřila také Rada vysokých škol (RVŠ).

Rozpočet vysokých škol by podle návrhu Ministerstva financí měl v příštím roce činit necelých 34 miliard korun. Vysoké školy jsou ale podle rektorů dlouhodobě podfinancované o deset až 11 miliard korun.

Česká konference rektorů zdůrazňuje, že investice do vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací jsou klíčové pro rozvoj ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou. „ČKR proto apeluje na vládu ČR, aby zvážila další navýšení prostředků pro veřejné vysoké školy, a to i při přípravě střednědobého výhledu, který zajistí jejich stabilní a předvídatelné financování, a tím i umožní jejich efektivní strategické řízení,“ uvedli rektoři.

Rada vysokých škol ve středu vyzvala k jednání, které by vedlo k navýšení rozpočtu VŠ pro příští rok alespoň o šest miliard korun. Podle ní hrozí zhroucení celého systému terciárního vzdělávání, mimo jiné i kvůli tomu, že z vysokých škol ve velkém odcházejí akademičtí pracovníci, kteří ztrácejí motivaci. K tomu se navíc na vysoké školy chystají silné středoškolské ročníky.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v dubnu uvedl, že návrh Ministerstva školství počítá pro příští rok s navýšením právě o šest miliard korun. Podle mluvčí ministerstva Terezy Fojtové ale ve čtvrtek Bek zástupce vysokých škol na konferenci Dny vzdělávací činnosti ujistil, že návrh státního rozpočtu počítá s navýšením příspěvku na jejich vzdělávací činnost o tři miliardy korun.

„O dalším navýšení budeme ještě jednat. Potřebujeme, aby vysoké školy, na které míří populačně silné ročníky, byly připraveny zvýšit počty studentů, zejména v oblastech, kde je vysoká společenská poptávka, jako jsou zdravotnictví, školství, energetika a další klíčové sektory,“ sdělila ve čtvrtek ČTK Fojtová.

Rozpočet Ministerstva školství by se měl v příštím roce zvýšit na 287 miliard korun, vyplývá z návrhu Ministerstva financí (MF). Letos pracuje resort s výdaji asi 273 miliard korun i se započtením čtyř miliard, o které se navýšil loni schválený rozpočet, který měl činit asi 269 miliardy. Bek v neděli v diskuzním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct označil navržený rozpočet za dobrý základ pro vyjednávání, růst by podle něj měl být vyšší.

Doporučované