Hlavní obsah

Ředitel Cermatu Krejčí končí, nahradí ho jeho zástupkyně Rosůlková

Foto: Profimedia.cz

Končící šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

aktualizováno •

Miroslav Krejčí končí jako ředitel Cermatu. Důvodem jsou jeho neshody se zaměstnanci. V Cermatu zůstane jako hlavní architekt informačních systémů.

Článek

Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí končí ve funkci, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přijal jeho rezignaci. Od 1. listopadu povede Cermat Krejčího zástupkyně Barbora Rosůlková.

Krejčí bude na Cermatu dál v roli toho, kdo má na starosti elektronický systém přihlašování ke zkouškám na střední školy DiPSy, a na ministerstvu se stane hlavním architektem informačních systémů.

Důvodem odchodu z čela organizace jsou neshody mezi zaměstnanci a Krejčím, někteří podali výpovědi. Krejčí jako východisko navrhl rezignaci. Ministr Bek to dnes oznámil na tiskové konferenci.

Krejčí je odborníkem na kybernetickou bezpečnost a do vedení Cermatu nastoupil v září 2022. Jeho hlavním úkolem se stala příprava digitalizace státních přijímacích zkoušek na střední školy. DiPSy nakonec Cermat zajistil sám, veřejnou zakázku na dodavatele systému zrušil, neboť by tendr nebylo možné včas dokončit.

„Musím říci, že je zřejmé, že v Cermatu panují určité rozdíly v názoru na firemní kulturu mezi jednotlivými aktéry, a my jsme od úterý hledali cestu k tomu, jak bychom situaci zklidnili a našli uspořádání, které zajistí hladký průběh přijímacího řízení na střední školy,“ uvedl Bek.

Bek považuje Krejčího za svého klíčového spolupracovníka na ministerstvu. Podle něj je mimořádně loajální a zodpovědný vůči svěřené agendě. „Považuji za důležité, abychom jeho odbornou zdatnost a kapacitu využili pro vývoj klíčových informačních systémů v resortu školství, jde zejména o registry žáků, studentů a učitelů. Musíme postoupit v elektronizaci našeho resortu a tady považuji spolupráci s panem ředitelem Krejčím za zcela zásadní,“ řekl ministr.

Doporučované