Hlavní obsah

„Nemají bydlet v centru!“ Hospodské tahy sice ruší Pražany, úplně ale nezmizí

Jiřina Marešová
Členka Akademie Seznam Zpráv
Foto: Jan Beránek, Seznam Zprávy

Od půlky listopadu se v Praze zakazují organizované tahy po hospodách.

Zákaz nočních tahů po hospodách má zklidnit centrum Prahy. Redaktorka Seznam Zpráv se vydala do ulic hlavního města, aby zmapovala, jak takzvané pub crawls život v centru ovlivňují a jestli po zákazu vůbec zmizí.

Článek

Je úterý, půl jedenácté večer. Že je všední den, byste ale poznali jen stěží. Před klubem M1 Lounge v ulici Masná stojí asi dvacetičlenná skupina a čeká, až ji ochranka pustí dovnitř. K oknům rezidentů doléhá hlasitý hovor v angličtině. Skupina turistů je tu na jedné ze zastávce „pub crawlu“ - tahu turistů od hospody k hospodě s průvodcem.

„Přijeli jsme se sem hlavně pobavit. Děti a manžela jsem nechala doma a jdu si užívat,“ vysvětluje asi 30letá Britka, která je jednou z účastnic akce.

Že pokřikováním a smíchem ruší obyvatele centra, ji netrápí. „Je mi úplně jedno, jestli je tady rušíme. Tak nemají bydlet v centru Prahy, ale někde na kraji. Mohou se klidně odstěhovat,“ dodává. Víc už si říct nestihneme. Ochranka klubu zavelela, že je vše v pořádku, a pouští skupinu dovnitř.

Všechny organizované tahy po hospodách vypadají podobně. Turisté zaplatí zhruba 600 až 800 korun za osobu. Začínají v baru, který vlastní samotná agentura a kde mohou zdarma neomezeně pít pivo, víno i tvrdý alkohol. Po hodině až dvou vyráží do dalších podniků. Zastávky bývají dvě, při každé účastníci dostanou panáka zdarma. Po nich se končí v některých z tanečních klubů, například v Karlových lázních nebo v Duplexu.

Podle jednoho z mužů, co kontrolují vstup do klubu M1 Lounge, i tady občas s „pub crawly“ problémy bývají. Není to prý ale nic, co by jinde, kde pracoval, nezažil. „Někdy přijdou vážně opilí a rozbíjejí sklo a křičí. Když jsem ale pracoval jinde, bylo to stejné, opilí se prostě neumí chovat,“ vysvětluje.

Bar jen pro turisty

Po chvíli ke vchodu do M1 dorazí i manažer klubu, odpovídat na otázky ale nechce. Zato mě pouští dovnitř, abych se mohla podívat, jak taková zastávka na „pub crawlu“ vypadá.

V klubu je kromě těch, co přišli s průvodcem, prakticky prázdno. Hraje tu hlasitá hudba, která je slyšet až ven na ulici. Z nápojového lístku vyčtu, že je možné si dát třeba třetinku piva za 130 korun, což je podle ochranky nejspíš důvod, proč tu příliš mnoho Čechů nemívají. Chci se ještě doptat účastníků, jak vnímají plánovaný zákaz „pub crawlů“ po celé Praze, ovšem jak si k jednomu z nich přisednu, manažer ke mně okamžitě přibíhá a z podniku mě vyhazuje.

Foto: Jan Beránek, Seznam Zprávy

Zda jsou v noci příliš hlasití, turisty v Praze netrápí.

Venku vidím, jak jeden z místních v ulici naštvaně zabouchává okno, policii nicméně nevolá. Několik oznámení o rušení nočního klidu ale dostává pražská policie každý den, a právě hlavně v centru města. „Nejčastěji se jedná o rušení před restauračními zařízeními a bary, a to hlavně v letních měsících, kdy se i zvedá počet turistů v Praze, a to jak českých, tak i zahraničních,“ říká mluvčí policie Eva Kropáčová.

„Pub crawly“ budou pokračovat dál

Po odchodu z klubu M1 se přesouvám do ulice U Milosrdných, kde sídlí jedna ze společností pořádající „pub crawly“ - Drunken Monkey. Když vcházím dovnitř, už zavírají. Je to právě jedno z těch míst, kde tahy začínají a poslední dnešní turnus už odešel. Za barem je nicméně stále asistentka manažera. Podle ní zákaz „pub crawlů“ nepovede k ničemu jinému než ke zhoršení nočního hluku a nepořádku v Praze.

„Když je můžeme doprovázet, tak je to kontrolované, můžeme si je ohlídat,“ vysvětluje. „Teď, když s nimi chodit nebudeme, nebudeme také řešit, kolik hluku dělají ani jestli nejsou moc opilí. Několikrát jsem třeba pro někoho volala záchranku, když se to přehnalo, na to se teď vykašleme,“ říká manažerka, která své jméno sdělit nechtěla.

Změnou se totiž nezakázaly přímo tahy po hospodách, ale pouze vedené procházky po Praze v nočních hodinách, konkrétně mezi 22:00 a 6:00.

„S tím, jak je to teď nastavené, samozřejmě pub crawly neskončí, jen je předěláme tak, abychom se vešli do nařízení. Dáme jim vlastně pouze doporučení, kam na to pivo zajít, a místo průvodců je může doprovázet třeba námi zařízená ochranka. Provozovat otevřený bar na začátku ani dávat doporučení a třeba nějakou slevu na další podniky, to nám nikdo zakázat nemůže,“ popisuje, k jakým změnám dojde, asistentka manažera podniku.

Do Prahy za kulturou, ne za alkoholem

Praha 1, která zákaz hlavnímu městu navrhla, si od něj přitom slibuje výrazné zlepšení situace v ulicích ve večerních hodinách. „Naší snahou je zlepšit kvalitu života v centru, zamezit dalšímu rušení obyvatel a přispět k tomu, aby turismus v Praze byl zaměřen na kulturní zážitky, nikoli na nadměrné popíjení,“ sdělil Seznam Zprávám zastupitel a předseda finančního výboru městské části Giancarlo Lamberti (TOP 09), který návrh zpracovával.

Že turistické výlety za pivem místní obtěžují, popisuje i jeden z obyvatel ulice U Milosrdných. „Na chodníku vždycky postávalo 30 až 40 opilých lidí, vyhýbal jsem se jim obloukem. Přítelkyně ke mně dokonce chodila jinou ulicí, aby kolem nich nemusela projít,“ vypráví. Jméno redakci sdělit nechtěl.

Majitel Drunken Monkey se prý před projednáním změny snažil s Prahou 1 spojit a domluvit si schůzku. Na té se zástupci agentury chtěli s městskou částí dohodnout, jak fungování „pub crawlů“ začlenit do jejího chodu. Podle něj se mu ale nikdo ze zastupitelstva neozval.

Podle mluvčí Prahy 1 Karolíny Šnejdarové ale zastupitelé o pokusu sjednat si schůzku ani nevědí. „Ptala jsem se řady politiků z vedení a žádný z nich prosbu o setkání – v tomto směru – neobdržel,“ sdělila Seznam Zprávám.

Za nedodržení nového zákazu bude městská policie udělovat pokuty. „Výše pokut bude záležet na konkrétním porušení a na rozhodnutí městské policie, která bude situaci řešit v souladu se zákonem. Předpokládáme, že sankce budou dostatečně odstrašující, aby přispěly k dodržování tohoto nařízení. Celou situaci budeme pečlivě monitorovat a v případě potřeby iniciovat další úpravy,“ uzavírá Lamberti.

Doporučované