Hlavní obsah

Proti rozhodnutí soudu ohledně nejmenování úředníka vláda podává kasační stížnost

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Kodym se soudí s Ministerstvem dopravy o své jmenování.

Soudní pře týkající se nejmenování úředníka Pavla Kodyma do funkce šéfa Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře spěje ke konci. Proti pravomocnému rozhodnutí ve prospěch Kodyma vláda podala kasační stížnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudní spor mezi vládou a úředníkem Pavlem Kodymem, o němž Seznam Zprávy již dříve informovaly, se dále vyvíjí. Kabinet odmítá vrátit Kodyma na místo ředitele Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře několik let. Proti pravomocnému rozhodnutí, které vládě ukládá Kodyma jmenovat, kabinet Petra Fialy podal kasační stížnost. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Když loni v únoru Pavel Kodym ve výběrovém řízení obhájil post ředitele Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI), Ministerstvo dopravy následně návrh na jeho jmenování předložilo vládě.

Ministr dopravy Martin Kupka však otočil poté, co se dozvěděl, že Kodym poslal do Bruselu dopis, v němž upozornil komisaře na možnou nezákonnost napumpování miliard do Českých drah, což by státní podnik mohlo zvýhodnit. Ministr obratem návrh na Kodymovo jmenování z jednání vlády stáhl a poté dokonce navrhl celý úřad zrušit.

U soudu se Kupka bránil tím, že dopis s celou situací nijak nesouvisí, spor ale ministerstvo prohrálo. Podle pravomocného rozsudku šlo o odvetu vůči Kodymovi a bývalému řediteli náleží ochrana pro whistleblowery.

O celé kauze se dozvíte podrobněji zde:

Kodym však nejspíše vstupuje do předem prohrané bitvy. Zákonodárci totiž úřad, ve kterém Kodym působil, zrušili. Jeho agendu převzal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Kodymovo místo de facto přestalo existovat. „Domoci se jmenování už v podstatě nelze,“ uznává Kodym.

Doporučované