Hlavní obsah

„Zatím nejdrsnější výhrůžka,“ říká ředitelka evakuované školy

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

Základní a mateřská škola Angel v Praze 12. Evakuovat se zde muselo na 1200 dětí.

Stovkám škol v Česku i na Slovensku přišel v úterý výhrůžný e-mail, kvůli kterému se musely evakuovat. Seznam Zprávy přinášejí reportáž před jednou z nich, Základní a mateřskou školou Angel v Praze.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Takto si začátek školního roku nikdo nepředstavoval. Je úterý kolem 11. hodiny a před základní školou v pražských Modřanech stojí policejní auto. Dovnitř nikdo nesmí, před školou tak hlídkují učitelky a také ředitelka Iva Cichoňová, které vysvětlují žákům i rodičům, co se to dnes děje.

„Do školy teď nemůžeš, prohledává to tu policie,“ říká jedna z učitelek mladému chlapci. Výhrůžná zpráva přišla podle ředitelky Cichoňové ráno kolem deváté hodiny, od té doby situaci řeší s policií.

„Je to hrozné, máme tu tisíc školáků a dvě stovky předškoláků, všichni museli ze školy ven. Jsou teď v parku za školou, pro některé si už přijeli rodiče,“ říká Seznam Zprávám ředitelka. Její slova potvrzují všichni okolo. Po chvíli ze školní budovy vychází také dvojice policistů. Ti se stavem budovy seznamují vedení školy, které posléze předává informaci rodičům: Vše je v pořádku, děti se budou moct do školy vrátit.

Obdobná situace se podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského děje zároveň i na ostatních školách v hlavním městě. „Jen v Praze už proběhlo několik desítek prohlídek školních budov, zatím se žádná výbušnina nenašla. Situaci ale nepodceňujeme a ve školách pátráme dál,“ uvedl Rybanský pro Seznam Zprávy.

Ondřej Moravčík z policejního prezidia v poledne upřesnil, že „oznámení bylo zasláno přibližně 500 školám po celé republice. Ve většině případů už na školách proběhly kontroly.“

,,Děláme prohlídky budov, provádíme analytickou činnost, pátráme po pisateli a součástí opatření není nařízení o evakuaci škol. O té si rozhodují ředitelé. Jestli učitelé pustí děti domů, to si rozhodují sami,“ podotkl.

Vyhrožovali už v devadesátkách

V Praze 12 se mezitím řeší praktické věci, například kdy bude moct škola vydat dětem obědy nebo jak to bude s provozem družiny. „Budu tady, dokud neodejde poslední dítě,“ hlásí ředitelka. Na parkoviště před školou si zatím pro některé děti jezdí rodiče. O evakuaci se dozvěděli e-mailem od školy, pro jistotu ale sdíleli zprávu i jinak.

„Máme mezi rodiči whatsappovou skupinu, hned jsme si zprávu přeposlali a začali se dohadovat, co a jak uděláme,“ sděluje jedna z maminek, která si pro své dítě přijela kolem poledne. Školní oběd už prý řešit nebude, i když je podle paní ředitelky stále možné si na něj zajít, jen ho děti a zaměstnanci školy dostanou tentokrát později.

Stovky dětí byly ale i hodinu po evakuaci stále venku na hřišti, kde s nimi zůstali učitelé. Problém je podle Cichoňové vedro, dopoledne i kolem oběda se teploty pohybovaly kolem 30 stupňů.

Ředitelka školy podle svých slov takovou situaci nezažila poprvé, podobné anonymy, i když dříve přes telefon, byly trendem hlavně v 90. letech minulého století. „Nikdy ale nevolali s tím, že by byla celá škola podminovaná. To je rozdíl, tentokrát je ta výhrůžka asi nejdrsnější,“ líčí Cichoňová a dodává, že evakuace vypadala v 90. letech podobně, jen bylo ve škole podstatně méně dětí.

Její kolegové z učitelského sboru se s reportérem Seznam Zpráv bavit nechtěli. Měli plné práce s organizací chaosu, který jim připravil anonym. „Omlouvám se, ale jsem pěkně naštvaná,“ odvětila pouze jedna z pedagožek.

Sledujeme také útok nožem v domažlické škole:

Doporučované