Hlavní obsah

Tuto zimu zvládneme, řekl v projevu Fiala. Vyzval k šetření s energiemi

Premiér Petr Fiala řekl, že stát půjde v šetření energiemi příkladem.Video: ČT

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala promluvil k národu. Vyzval jednotlivce či firmy k rozumnému hospodaření s energiemi. Je přesvědčený, že díky zastropování cen a naplnění zásobníků plynu Česko zimu přestojí.

Článek

„Jsem přesvědčený, že nastavená hranice zastropování cen energií dává každému z vás jistotu, že zvládnete tuto zimu a celou topnou sezonu,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v sedmiminutovém mimořádném televizním projevu.

Kabinet v týdnu přistoupil k zastropování cen energií. Maximální ceny pro maloodběratele u silové elektřiny stanoví na šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu, u plynu na tři koruny.

Podle premiéra toto rozhodnutí nebylo jednoduché. „Jde řádově o více než sto miliard korun, které musíme někde získat. Nechceme si tyto peníze opět půjčit, jak to dělaly vlády před námi,“ řekl Fiala. Vedle chystané daně z mimořádných zisků by podle něj měl stát cenový strop u silové elektřiny a plynu financovat ze zvýšených dividend u státem vlastněných společností včetně společnosti ČEZ.

Vláda tak prý reagovala na „raketový nárůst cen elektřiny na konci srpna“, který šokoval prakticky celou Evropu. Jde prý o přímý důsledek Putinovy ekonomické války proti Západu. „Zatímco na Ukrajině Rusko útočí zbraněmi, proti zbytku Evropy používá manipulace s cenami energií. Jeho cílem je ohrozit sociální jistoty obyvatel evropských zemí, rozvrátit jejich ekonomiku a podkopat důvěru občanů ve stát a demokracii jako takovou,“ uvedl také.

Fiala připomněl, že „nastává podzim, teploty klesají“ a s blížící se topnou sezonou mnozí mohou podlehnout pochybnostem, zda nastávající zimu zvládnou. Osobně chtěl projevem obavy zmírnit.

Zároveň vyzval k šetření s energiemi státní instituce, firmy i domácnosti. „Měly by se více zamýšlet, zdali s energiemi hospodaří správně, nebo jak s nimi neplýtvat,“ řekl.

Rozumné hospodaření podle něj bude mít tři pozitivní efekty. Ušetří spotřebitelům jejich vlastní peníze, šetří společné peníze nás všech ve státním rozpočtu a pomůže celému průmyslu i naší ekonomice. „Chci vás poprosit, abyste to měli na paměti a podle toho se pokusili jednat,“ řekl také.

Premiér bude důsledně trvat na tom, aby stát se svými institucemi šel v šetření příkladem.

Evropské země teď podle premiéra společně pracují na tom, jak krizi vyřešit.

Zároveň zdůraznil, že tento týden začala vládní masivní informační kampaň, jejímž cílem je seznámit všechny, kteří by to v dalších měsících mohli potřebovat s programem sociální pomoci. Jmenuje se Deštník proti drahotě. „Jde o cílenou pomoc pro ty z vás, kteří se vinou cen energií nebo inflace a rostoucích životních nákladů dostanou do složité ekonomické situace. Prosím vás, využijte této kampaně a podívejte se, jestli se vás tato pomoc nemůže týkat. Ostych není na místě,“ vyzval občany.

Fiala čelil od politické konkurence kritice, že takto promluví týden před komunálními volbami. „Je důležité vysvětlovat všechny složité aspekty energetické situace v České republice. A právě o tom bude i můj nedělní projev,“ vzkázal mimo jiné na twitteru.

Odrážel kritiku především z řad nejsilnějšího opozičního hnutí ANO. Podle místopředsedsedy Sněmovny Radka Vondráčka Fiala hrubě zneužil premiérský post. „Co tam bude tak aktuálního, aby to nepočkalo až po volbách? Spousta politologů načasování označila za mezní. Podle mě už je to za mezí. Vláda energetickou krizi nezvládá, nemá nám říct cokoli nového. Doufám, že se pan premiér alespoň vyvaruje jakékoli propagace,“ řekl v nedělní Partii na televizi Prima CNN News.

Také poslankyně z hnutí SPD Karla Maříková považuje projev necelý týden před volbami za zneužití funkce. Opozice namítla, že má premiér vládní řešení prezentovat ve Sněmovně.

Pirátská místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová v Partii připustila, že načasování je nešťastný, ale nutný krok. „Přenos ze Sněmovny nesleduje tak velké množství lidí,“ reagovala.

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra výtky odmítá. „Vsadím se, že Petr Fiala nezneužije projevu, aby dělal nějakou kampaň v televizích. Bude to čistě informační směrem k energiím,“ avizoval.

Zároveň namítl, že expremiér Andrej Babiš v roce 2020 vystoupil ke covidu dva týdny před volbami. „Není to nic, co by vybočovalo z tohoto rámce. Neděje se nic nefér,“ dodal.

Televizní projev je předtočený, premiér s manželkou v neděli odletěl do Velké Británie na akce spojené s pohřbem královny Alžběty II.

Fiala naposledy v podobném formátu vystoupil 22. června. Tehdy slíbil pomoc domácnostem i firmám se zvládnutím vysokých cen energií a inflace. Zmínil také, že má Česko dosáhnout energetické suverenity do pěti let.

Reklama

Doporučované