Hlavní obsah

Místa v Česku, kde se nachází poválečná munice. Zbývá jí ještě hodně

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Policejní pyrotechnici každý rok vyjedou průměrně k 1500 případům nalezení zbrojního materiálu.

aktualizováno •

Letecká puma u Litvínova rozvířila debatu o tom, kolik další takové munice může na českém území ještě být. Experti se shodují, že říct konkrétní číslo nejde. Nezneškodněná munice se ale může nacházet po celém Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nález britské letecké pumy z druhé světové války na více než týden ochromil okolí litvínovské chemičky. Pyrotechnici ji po několikadenních přípravách odpálili v pátek krátce po poledni. Zásah se obešel bez výraznějších škod.

Podle odborníků je ale pravděpodobné, že se v areálu může nacházet i další nevybuchlá munice. „V průběhu válečných náletů zůstalo v zemi asi tři tisíce nevybuchlých bomb pod chemičkou a okolo chemičky. Ale dobrá zpráva je, že od roku 1945 se jich už asi 160 vykopalo,“ řekl Seznam Zprávám už minulý týden bývalý pyrotechnik Jiří Chládek.

Velké množství nezneškodněné munice z druhé světové války se ale nachází na celém českém území. Experti se shodují na tom, že vyčíslit množství nevybuchlého materiálu nelze. Policisté uvádí, že každý rok vyjedou průměrně k 1500 případům nalezení zbrojního materiálu.

Nevyčíslitelné množství nevybuchlé munice

Okolí rafinerií, továren nebo zbrojovek. Právě v těchto místech se nachází nejvíce leteckých pum z druhé světové války. Vysvětlení je podle historika a ředitele Muzea letecké bitvy nad Krušnohořím Jana Zdiarského jednoduché. „Munice se nejhojněji nachází v místech, kde docházelo k intenzivním bojům a bombardování, nebo tam, kde se vyráběla,“ říká.

Konkrétněji zmiňuje severní Moravu a okolí Ostravy, Kralupy nad Vltavou, Pardubice, okolí Roudnice nad Labem, Kolín a okolí plzeňské škodovky nebo právě Záluží u Litvínova. Poslední dvě zmiňovaná místa byla za války vůbec nejčastějším cílem náletů na československém území.

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Během druhé světové války dopadaly americké, britské a také sovětské letecké pumy na území dnešní České republiky až na sedm desítek lokalit.

Množství doposud nenalezeného zbrojního materiálu podle Zdiarského ale nelze odhadnout. „Byla by k tomu zapotřebí podrobná práce s dobovými archivy, z nichž se většina nedochovala. Většina munice byla likvidována hned po náletu,“ říká.

Ředitel historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu Jiří Rajlich k tomu dodává, že je ověřeno, že zhruba každá desátá shozená bomba selhala. „Což je případ před pár dny nalezené brněnské pumy, minulý týden litvínovské a relativně nedávno třeba té na Liberecku,“ doplňuje.

Podívejte se, na která města během druhé světové války dopadaly letecké pumy:

+2

Na území České republiky se pravděpodobně nachází letecké pumy různých rozměrů a typů. Podobný nález jako byl ten u Litvínova ale Zdiarský nepovažuje za příliš pravděpodobný. „Na našem území se jich určitě nachází víc, k jejich nalezení však nejspíš nikdy nedojde,“ uvádí Zdiarský.

Konkrétní údaje nemá ani policie

Ani policisté se neodvažují odhadovat, kolik nevybuchlé munice se na našem území nachází. Při likvidaci se nejčastěji setkávají s municí střelnou, ručními granáty, imitačními prostředky a nezřídka právě i leteckými pumami v různých variantách. K nálezům dochází podle policie nejčastěji v pohraničních oblastech.

„Celkové množství nalezené a zlikvidované munice na našem území nelze přesně určit. Statistiky došly od války několika změn a bavíme se o řádech milionů kusů,“ říká Ondřej Finek, člen pyrotechnické služby Policie ČR.

I on potvrzuje, že nejčastěji ji policisté nachází v bývalých vojenských prostorech, oblasti Sudet a lokalitách dřívějších muničních skladů. „Právě sklady nepřátelská vojska likvidovala výbuchem, díky čemuž se munice rozletěla do okolí,“ dodává Finek.

S případy nálezu nevybuchlé munice se policejní pyrotechnici setkávají téměř každý den na území celé České republiky. V průměru vyjíždějí ročně k 1500 takovým událostem. Zásah v Litvínově byl ale specifický tím, že pracovali s typem pumy, která měla dlouhodobý chemický časový zapalovač. S ním se setkali vůbec poprvé.

Přesto pyrotechnici využili zkušenosti ze zásahů z minulých let. Před třemi lety likvidovali 250 kilogramů vážící leteckou pumu v obci Sosnová na Bruntálsku, která měla elektrický kondenzátorový zapalovač. Hmotnost výbušné náplně byla 125 kg. I tehdy, stejně jako v případě litvínovské chemičky, využili velkoobjemové vaky s pískem, jen ve výrazně menším množství.

O velkém počtu munice na českém území svědčí i další nálezy z posledních dní. Hned několik jich bylo nahlášeno v pondělí 26. srpna. Největším z nich byl nález stokilové nevybuchlé letecké pumy v Brně. Ve stejný den našel muž leteckou pumu na Ostravsku. O den později byla další puma odkryta při výkopových pracích, tentokrát v Novém Hraběcím na Šluknovsku.

Nalezenou munici si někdo odnáší i domů

Policisté obecně doporučují, že při nálezu munice je potřeba ihned přerušit veškeré práce v jejím okolí a s předmětem nemanipulovat.

„Lidé si nalezenou munici občas odnesou domů, a vystavují tak riziku nejen sebe, ale i osoby ve svém okolí. Nejčastější chybou při nálezu je podceňování a zlehčování možných následků,“ říká Ondřej Finek. Munice je totiž i po desetiletích v zemi schopná fungovat a v některých případech i zabíjet.

Výbuchy munice zabíjely v Brně i na Znojemsku

Při výbuchu munice je v jeden okamžik uvolněno do prostoru velké množství energie, před kterým se jde jen velmi složitě ubránit. Jako první přichází valící se rázová vlna prostupující všemi materiály, následována vlnou tlakovou, která je pozorovatelná i pouhým okem. Co není zničeno tlakem, je vystaveno účinkům vysokých teplot a v poslední fázi střepinám.

K explozi leteckých pum dochází ve většině případů právě po zásahu člověka. „Pravděpodobnost, že by puma sama od sebe explodovala, je velmi nízká,“ uzavírá historik Zdiarský.

Doporučované