Hlavní obsah

Zálohování PETek je jen začátek, dojde i na další výrobky, plánuje ministr

Foto: shutterstock/Teerasak Ladnongkhun, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Ministr životního prostředí Petr Hladík by rád zavedl větší zodpovědnost firem za recyklaci starých výrobků. Týkala by se například nábytku, textilu nebo obuvi.

Článek

Zálohování PET lahví zatím ani neprošlo Sněmovnou, ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) už ale plánuje další kroky.

Aby se zvýšila recyklace použitých materiálů, chce přidat novou povinnost některým výrobcům.

„U zálohování nekončíme, my tím naopak začínáme. Pokračovat budeme dalšími výrobky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ne ve smyslu záloh, ale ve smyslu rozšíření odpovědnosti výrobce,“ uvedl Hladík v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Argumentuje tím, že zodpovědnost výrobců za recyklaci poté, co výrobek doslouží, už dobře funguje například u pneumatik, elektroniky nebo baterií. A díky tomu probíhá i vysoká míra sběru těchto materiálů.

V budoucnu by se podobná povinnost podle Hladíkových plánů měla týkat i nábytku, textilu a obuvi, plochého skla, dalších plastových výrobků či sportovních pomůcek.

Hladík se neobává, že by nová povinnost výrobcům vadila. Někteří na takový systém podle něj chtějí přistoupit i dobrovolně. „Třeba u nábytku to výrobci sami chtějí. Možná prozradím něco, co bych ještě neměl, ale dokonce to vypadá, že tenhle systém s nimi teď uděláme jako dobrovolnou dohodu,“ dodal Hladík.

Ani v případě zálohování PET lahví přitom Hladík ještě nemá jistou podporu ve Sněmovně. Jeho návrh sice prošel vládou, pro ale nebyli všichni ministři a výhrady má i řada koaličních poslanců.

Ministr životního prostředí přesto doufá, že dojde ke shodě. Upozorňuje na to, že bez zálohování Česko nesplní evropská pravidla. „Buď si systém nastavíme sami, nebo přijde po roce 2026 celounijní nařízení, které by bylo pro Česko horší,“ říká ministr.

Jak přesně si systém recyklace Hladík představuje? Jak chce přesvědčovat kolegy, aby hlasovali pro zálohování? Kam směřuje KDU-ČSL a proč nepodporuje ve volbě předsedy Mariana Jurečku? I na tyto otázky odpovídá ministr Hladík v rozhovoru pro Seznam Zprávy, který vyjde v příštích dnech.

Doporučované