Hlavní obsah

Foldyna o sbližování SPD a PRO. „Spojíme se i s čertem, abychom porazili Fialu“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Po vzoru úspěchu komunistické koalice Stačilo! by se o podobný kousek rády pokusily i strany na opačné straně politického spektra. Před krajskými volbami začalo sbližování SPD a PRO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě před několika měsíci byla opoziční hnutí SPD a neparlamentní PRO velkými rivaly, kteří se přetahovali o voliče podobného ražení. Nyní obě strany opatrně hovoří o předvolební spolupráci.

Tu byl ostatně minulý týden v Poslanecké sněmovně domlouvat i předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který se sněmovními kuloáry procházel v doprovodu poslance SPD Jaroslava Foldyny.

„Snažíme se najít průsečíky v našich programech a hlavně v personálních otázkách. Jednání jsou poměrně úspěšná. Pro nás je důležité porazit síly pětikoalice Petra Fialy. Jsme připraveni se spojit v uvozovkách i s čertem, abychom je porazili,“ řekl Seznam Zprávám Foldyna, který bude o spojenectví usilovat ve svém domovském Ústeckém kraji.

Na začátku června přitom ještě předseda hnutí SPD Tomio Okamura na svém facebookovém profilu před stranou PRO varoval. „PRO pana Rajchla i hnutí ANO Andreje Babiše také podporují členství ČR v EU, zatímco my prosazujeme referendum o členství v EU,“ upozorňoval Okamura.

Nyní však už opatrně připouští možné spojenectví. „Necháváme to na krajích, kde si vyberou vhodné partnery. Kromě PRO to jsou v některých regionech třeba i Svobodní,“ řekl nyní redakci předseda SPD.

Volební výsledek SPD očima komentátora

Neúspěch SPD v evropských volbách očima komentátora Seznam Zpráv Martina Čabana:

Pokud jde o vzájemné špičkování a vymezování se před evropskými volbami, dělo se spíše ze strany SPD. Rajchl už tehdy „věděl, kudy běží zajíc“, a snažil se o smířlivější rétoriku, kdy upozorňoval na to, že oba politické subjekty jsou si programově blízké.

Opatrný je ve svých vyjádřeních ostatně i nyní. „Nějaká jednání probíhají na vícero úrovních. Já se samozřejmě obecně budu snažit o to spojení vždycky. Je to správný trend, že v současné době je potřeba síly sdružovat, tak koneckonců to chtějí voliči,“ řekl Rajchl, konkrétní jednání však komentovat nechtěl s tím, že je to ještě předčasné.

Moc času ale už není, byť začaly prázdniny a většina politiků během letních měsíců dává sobě i voličům od politiky oraz.

Sprint před krajskými volbami

Volby do krajských zastupitelstev se však uskuteční už na konci září, zákonná lhůta pro nominace kandidátů skončí 16. července. Hnutí SPD pak chce oficiálně odstartovat kampaň do krajských voleb v příštím týdnu.

A slibuje, že bude hodně vidět. Souvisí to i s červnovým prohlášením Tomia Okamury, který po nevalném úspěchu v nedávných volbách do europarlamentu (hnutí získalo jen jedno křeslo) ohlásil, že nyní „zapne turbo“.

Co tím myslel? „Kampaň bude intenzivnější, budeme vidět, budeme dělat kontaktní kampaň a intenzivně vysvětlovat občanům, co jsme pro ně už v politice udělali,“ řekl Okamura Seznam Zprávám.

Podle politologa brněnské Masarykovy univerzity Otto Eibla může být z pohledu obou subjektů spojení zajímavou příležitostí a pokusem, na kterých si vyzkouší možnou další spolupráci.

Jak SPD, tak PRO totiž nyní řeší vlastní problémy. „PRO Jindřicha Rajchla i přes masivní a docela viditelnou kampaň do evropských voleb neuspělo a SPD klesá podpora. Takže oba subjekty asi cítí, že možná by mohly využít nějakou synergii přestat tříštit síly,“ míní Eibl.

Klesající podpora SPD

Pro SPD byly totiž Evropské volby políčkem. Do té doby si totiž hnutí drželo volební preference stále kolem svých jistých deseti procent, jejich letošní spojení s Trikolorou jim ale vyneslo pouhých 5,73 procenta a jen jedno europoslanecké křeslo.

Úplně dobře pro SPD nevyšel ani nejnovější průzkum sněmovních volebních preferencí, který pro Českou televizi vypracovala agentura Kantar. Hnutí v něm přiřkla šest procent. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 přitom SPD získalo 9,56 procenta hlasů a 20 poslaneckých křesel.

Poslanec Foldyna připouští, že pokud by se nové spojenectví v krajských volbách osvědčilo, bylo by namístě o nějaké formě spolupráce uvažovat i pro důležitější sněmovní volby, které se uskuteční už příští rok na podzim.

„Máme společný cíl – chceme jinou politiku, než dělá vláda Petra Fialy. Je potřeba se věnovat funkčnímu českému hospodářství a energetice a já si dokážu představit jakoukoliv spolupráci se všemi, kteří to vidí podobně jako SPD,“ řekl Foldyna. A dodal, že ví, že si umí i představit, že bude muset slevit z některých svých postojů.

Doporučované