Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Z ODS odejdu, pokud mě vyzve Fiala, slíbil Novotný. Premiér řekl, že má jít

Foto: David Neff

Pavel Novotný.

Petr Fiala nepodpoří setrvání Pavla Novotného v ODS. Nepřímo to potvrdil novinářům po zahájení horké fáze kampaně Spolu do eurovoleb. Sám Novotný přitom pro Seznam Zprávy uvedl, že z ODS odejde, vyzve-li ho právě Fiala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pavel Novotný naposledy minulý týden v podcastu Seznam Zpráv Ptám se já zopakoval, že o jeho setrvání ve straně rozhodne jen podpora premiéra Fialy. „Nebudu říkat, kdo mi volal, nebo nevolal. Kdybych během pár dnů sám od sebe odešel z ODS, tak mě o to musel požádat Petr Fiala. Toho bych poslechl,“ řekl Novotný

Premiérovu podporu však už podle slov premiéra nejspíš nemá. „Toto pan Novotný říkal před mnoha a mnoha lety, kdy jsem byl každý týden konfrontován novináři s jeho výroky. Celé to skončilo tím, že řekl, že po volbách 2021 odejde z ODS sám. A to se nestalo. Teď je na řadě využití demokratických mechanismů, které ve straně máme,“ řekl Fiala.

Fiala: Politicky i lidsky nepřijatelné

Připomněl, že stranu čeká jednání výkonné rady, která o tom rozhodne. Ta zasedne těsně po eurovolbách začátkem června.

Fiala dodal, že výroky Pavla Novotného jsou pro něj nepřijatelné politicky i lidsky. „ODS je demokratická strana a má dostatek mechanismů, aby si s takovýmito situacemi poradila.“

Na Pavla Novotného se v posledních týdnech valí kritika poté, co se dopustil několika nevkusných výroků na adresu těžce nemocné zpěvačky Anny Slováčkové. V tu chvíli se proti němu postavila i vlastní strana, jejíž představitelé od něj a jeho výroků dali ruce pryč.

„Je to za čarou. I některé další výroky byly za hranou, například na adresu Jana Zahradila. Takové výroky se o spolustranících nepoužívají,“ připomněl Marek Benda, předseda pražské buňky, pod níž Novotný spadá, tweet, v němž končícího europoslance označil za „zm*da a duševního mrzáka“.

Seznam Zprávy Pavla Novotného znovu oslovily s prosbou o reakci na premiérova pondělní slova. „Já si s ODS nic přes novináře nevzkazuji. Bavíme se napřímo. Nezkoušejte mě,“ odpověděl.

Doporučované