Hlavní obsah

Výborný vyhrál. Ale jinak, než si představoval

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Výborný chtěl jako druhého muže ve straně Hladíka. Neuspěl.

Být jednotní a táhnout za jeden provaz, ne proti sobě. To byla nejčastější slova, která zaznívala na prvním dnu sjezdu lidovců. Realita však byla nakonec jiná.

Článek

Bratři a sestry, jak se členové KDU-ČSL navzájem oslovují, se v pátek na olomouckém sjezdu jen obtížně shodli na tom, kdo je má vést.

Nový předseda Marek Výborný dostal od kolegů mimořádně slabý mandát. Nad dosavadním předsedou Marianem Jurečkou zvítězil jen těsně s 55 procenty hlasů.

A straníci mu navíc neodhlasovali ani 1. místopředsedu, kterého si přál. Ministr životního prostředí Petr Hladík kandidoval na statutára jako jediný kandidát. Přesto neprošel ani v prvním, ani v druhém kole. A po nepovedené volbě neskrýval frustraci.

Zachránce Bělobrádek

V této situaci pak Marek Výborný v kuloárech přemlouval někdejšího předsedu Pavla Bělobrádka, aby situaci zachránil. Ten původně chtěl kandidovat pouze na řadového místopředsedu, nakonec ale na nominaci přistoupil.

„Postavili jste mě před obtížnou situaci, ale jsem připraven,“ řekl Bělobrádek. Straníci se pak na něm bez potíží shodli. Bělobrádek uspěl hned v prvním kole.

Hlasovalo 279 delegátů, pro Bělobrádka jich bylo 197. „Moc vám děkuji za tak silný mandát,“ řekl.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Nový 1. místopředseda lidovců.

Přesto zanechá spor o 1. místopředsedu ve straně pachuť. Pro Marka Výborného je to od strany jasný vzkaz, že jeho plán nemá jasnou podporu. A sám Hladík, který zůstává jedním ze tří stranických ministrů, si ze sjezdu odnáší pocit křivdy.

„Já vlastně nevím, proč jste mě nezvolili. A já bych byl fakt rád, a chci objet vás všechny v krajských výborech, abyste mi normálně do očí řekli, proč jste mě nezvolili,“ řekl Hladík, když dostal nominaci v opakované volbě, ale odmítl.

„Já tuhle stranu mám rád a jestli mám dál pracovat pro vás, tak bych to rád věděl,“ dodal.

Sólový hráč

Co způsobilo nečekané komplikace při volbě předsednictva? Proti Hladíkovi se pravděpodobně obrátilo hned několik proudů ve straně. Jednak podporovatelé Mariana Jurečky, jednak konzervativní křídlo strany.

Tito straníci neměli úspěch ve volbě předsedy - jejich kandidáti Šimon HellerJiří Čunek dostali jen málo hlasů (19, respektive 53 z necelých tří stovek delegátů).

Sjednocování strany bude pro Marka Výborného obtížný úkol. Vsetínský senátor Čunek po neúspěšné volbě na předsedu napsal, že výsledek volby přinesl i špatnou zprávu, kterou „je, že KDU-ČSL budou nejspíš dál klesat preference, ledaže by se stal zázrak“.

Hladík však nedostal nejspíš ani všechny hlasy podporovatelů Marka Výborného - někteří kolegové mu mimo záznam vyčítají, že je příliš sólový hráč. Dalším se nelíbí, že „vyměnil dres“ a hodil přes palubu Mariana Jurečku, kterému vděčí za místo ve vládě.

Doporučované