Hlavní obsah

Kdo povede lidovce? Výborný se hlásí, má silnou podporu z jihu Moravy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kdo povede lidovce? V popředí Marek Výborný, za ním Marian Jurečka.

Vést lidovce má velkou šanci ministr zemědělství Marek Výborný. Vedení strany jeho kandidaturu podporuje. Stávající předseda Marian Jurečka ale ještě neoznámil, jestli bude post obhajovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Hovořím s řadou lidí včetně pana předsedy. V řádu hodin se vyjádřím jasně a otevřeně,“ řekl Seznam Zprávám Marek Výborný.

Výborného čeká ještě schůzka s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou před čtvrtečním zasedáním celostátního výboru. Do čela strany chce kandidovat „mírovou“ cestou, tedy po domluvě právě s Jurečkou.

„S pokorou opakuji, že se zodpovědnosti za naši lidovou stranu a křesťanskodemokratickou politiku nezříkám,“ uvedl už dříve Výborný.

Stávající předseda Marian Jurečka se ale ještě musí vyjádřit k tomu, jestli bude obhajovat post předsedy strany. Čekají na to i někteří jeho spolustraníci, kteří do té doby nechtějí prozradit, koho preferují. Váhají mezi Výborným a případně Jurečkou.

V úterý Jurečka Seznam Zprávám řekl, že definitivně se k obhajobě předsedy strany vyjádří ve čtvrtek, kdy zasedá celostátní výbor. „Asi to hodím na síť X,“ zasmál se.

Grolich odmítl

Jiné jméno než Marek Výborný jako kandidáta na předsedu lidovců ale nepadá.

„Ano,“ odpověděl jeden z členů předsednictva KDU-ČSL, jestli novým předsedou bude Marek Výborný.

Ministr zemědělství a poslanec navíc dostal nominaci od silné jihomoravské organizace.

Původně se u lidovců skloňovalo jiné výrazné jméno z jižní Moravy: hejtman Jan Grolich. Jako jeden ze tří politiků z vládních stran dokázal v krajských volbách vyhrát. A to přesvědčivě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ získal téměř 40 % hlasů a druhé ANO za sebou nechal o devět mandátů.

Jenže Grolich se rozhodl nekandidovat do vedení strany. „V politice to obecně funguje tak, že když se před vámi objeví příležitost, kdy můžete postoupit o stupínek výš, kdy můžete získat větší moc, tak do toho musíte prostě jít, protože ta šance už znovu přijít nemusí. No, a nebo taky ne,“ řekl ve zveřejněném videu s tím, že se chce soustředit pouze na práci hejtmana.

Část KDU-ČSL chtěla rezignaci Mariana Jurečky po aféře s vánočním večírkem na jeho ministerstvu. Zatímco se na jeho ministerstvu slavilo, na filozofické fakultě v Praze student zavraždil 14 lidí a poté zabil i sám sebe.

Jurečka tlaku odolal a řekl, že zůstane předsedou až do řádného sjezdu v říjnu. Svou opětovnou kandidaturu podmínil třemi okolnostmi.

První podmínkou byl zisk dvou mandátů v červnových eurovolbách. To se lidovcům nepodařilo.

Druhou bylo zlepšení celostátních preferencí alespoň na úroveň nutnou pro vstup do Sněmovny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pět procent. To se KDU-ČSL nedaří. Podle posledních průzkumů se pohybuje podpora okolo dvou procent.

Poslední podmínkou byl úspěch v krajských a senátních volbách. Senátní volby Jurečka ohodnotil jako dobré, ačkoli volby v přepočtu na mandáty za jednotlivé strany vyhrálo hnutí ANO. „Není špatný,“ tak hodnotila strana výsledek krajských voleb.

O novém vedení KDU-ČSL bude definitivně jasno asi za dva týdny. Lidovci si budou nové vedení volit druhý víkend v říjnu v Olomouci.

Doporučované