Hlavní obsah

Výborný a Kupka vidí práci na zlepšení systému stavebního řízení

Foto: Vláda ČR

Ministři Výborný a Kupka vyzvali vicepremiéra Bartoše (na snímku), aby zajistil, že systém stavebního řízení bude do konce září funkční.

Ministři vyzvali vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), aby zajistil, že se do konce září podaří odstranit hlavní problémy systému pro digitalizaci stavebního řízení a že systém bude fungovat.

Článek

Ministři zemědělství a dopravy Marek Výborný (KDU-ČSL) a Martin Kupka (ODS) vidí práci na zlepšení systému pro digitalizaci stavebního řízení, přesto podle nich některé problémy přetrvávají. Společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) vyzvali vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), aby zajistil, že se do konce září podaří odstranit hlavní problémy a že systém bude fungovat. Řekli to ve středu při příchodu na jednání vlády, na kterém by měl Bartoš své kolegy v kabinetu seznámit s aktuálním stavem a dalšími plány digitalizace.

TOP 09 v úterý vyzvala ke koaličnímu jednání na téma komplikací spojených se zaváděním nového systému. První místopředseda strany Válek dnes novinářům řekl, že chápe, že zavádění rozsáhlého nového softwaru přináší komplikace. TOP 09 podle něj chce vidět jasný harmonogram dalších kroků při odstraňování problémů. „My pouze chceme mít jistotu, že všechno bude fungovat, že postupně do konce září budou odstraněny zásadní problémy, že to nezkomplikuje stavební řízení,“ řekl. Dosud se hovořilo o odstranění problémů, které systém stavebního řízení má, do konce prázdnin.

Podle Výborného je nesporné, že digitalizaci stavebního řízení provází řada problémů a že odpovědnost má Bartoš. „V posledních dnech se zdá, že se situace začíná lepšit, systém zčásti začíná být funkční, některé části systému se daří opravovat,“ řekl ministr zemědělství. Doufá, že se podaří systém do konce léta plně zprovoznit. Upozornil, že problémy se stavebním řízením dopadají i na některé žadatele o evropské dotace z programu rozvoje venkova, kteří musejí dokládat stavební povolení. Ministerstvo se jim podle Výborného snaží vycházet vstříc, dlouhodobě ale není možné jít cestou výjimek.

Kupka uvedl, že se na systému stavebního řízení intenzivně pracuje a řeší se odstranění problémů. Kromě Ministerstva pro místní rozvoj se na tom podílí i Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ), který spadá pod Ministerstvo dopravy, řekl. „Je to v tuto chvíli nástroj, který vyžaduje další práci, toto platí,“ dodal Kupka k systému.

Spuštění digitalizovaného systému doprovázejí problémy, které jsou podle některých dřívějších výroků koaličních politiků natolik vážné, že pokud je Ministerstvo pro místní rozvoj nevyřeší do konce srpna, měl by Bartoš vyvodit odpovědnost.

Doporučované