Hlavní obsah

Vlček potvrdil, že ho Pavel jmenuje ministrem průmyslu, lehce obmění tým

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lukáš Vlček.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) potvrdil, že ho prezident Petr Pavel jmenuje členem vlády v úterý v 9:00.

Článek

Prezident Petr Pavel jmenuje v úterý ráno členem vlády Lukáše Vlčka a následně mu předá úřad končícího ministra Jozefa Síkely (STAN), poté Vlček pojede na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Řekl to dnes po jednání s Pavlem na Pražském hradě. Vlček chce na ministerstvo přivést makroekonomické či socioekonomické odborníky, hlavní kostru týmu chce ale na úřadu zachovat.

Kromě resortních priorit, jako je dotažení tendru na stavbu bloků dukovanské jaderné elektrárny nebo sněmovní jednání o novele energetického zákona, takzvaném lex OZE III, dnes Vlček s Pavlem hovořili i o nedávných krajských a senátních volbách. „S panem prezidentem sdílím názor na to, že rolí nás politiků je pracovat na stabilitě této země,“ řekl Vlček.

Občany podle budoucího ministra zajímá, co vláda dělá pro dostupné a levné ceny energií, jakým způsobem bude pracovat na posilování práv spotřebitelů nebo například na změně stavebních norem.

Po úterním jmenování na Pražském hradě mu Síkela předá úřad a následně se Vlček vydá na veletrh do Brna. Chce tam prezentovat novou hospodářskou strategii, kterou bude ve čtvrtek schvalovat kabinet.

Vlček plánuje drobnou obměnu týmu na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Hlavní kostru chce ale zachovat, neboť je tam podle něj řada schopných lidí na úrovni vrchních ředitelů či poradců. Na úřad chce přivést odborníky v makroekonomické či socioekonomické oblasti, jména nesdělil.

Výměna ministrů průmyslu nastává proto, že Síkela by se měl stát českým eurokomisařem. Kromě Vlčka by měl Pavel v úterý jmenovat i nového ministra pro místní rozvoj, kandidátem je dosavadní karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Ten na schůzku s prezidentem na Pražský hrad dorazil zhruba v 17:15.

Nahradit má Ivana Bartoše (Piráti), kterého navrhl premiér Petr Fiala (ODS) odvolat kvůli manažersky nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Bartoš skončil ve funkci ke konci září, dočasně resort vede vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Doporučované