Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Hřib by zasloužil vyhazov jako Bartoš. Dopravu nezvládá, zní z pražské ODS

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vydrží koalice na pražském magistrátu i po krizi ve vládě?

Vyhazov Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj a možný odchod Pirátů z vlády může ovlivnit také pražskou koalici, která se rodila rekordně dlouho. Ustojí Piráti tlak, který na ně bude vyvíjen?

Článek

Hlavní město se podle kritiků pod koalicí Spolu, STAN a Pirátů nerozvíjí a spíše stagnuje. Napříč politiky nebo sociálními sítěmi se probírá „spící“ primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nebo názorové rozkoly pražského zastupitelstva. To často jedná až do ranních hodin a koaliční partneři ne vždy hlasují společně. Krize na vládní úrovni může ovlivnit minimálně silové rozložení na magistrátu, když ne rovnou jeho personální složení.

Do svých parťáků z rady města si kopla například Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro sociální oblast. Vládní krize podle ní koalici nerozloží, spokojenost ze strany ODS s prací kolegů na radnici ale nečiší.

„Pan primátor nemůže odvolávat členy Rady jako premiér, a kdyby mohl, tak to určitě udělá s mnohem větší grácií než pan premiér. Ne že by si to například Zdeněk Hřib (náměstek primátora pro dopravu, pozn. red.) nezasloužil, protože stejně jako pan Bartoš absolutně svoji agendu dopravy nezvládá, kope kolem sebe jako malé dítě a obviňuje za svoji neschopnost všechny ostatní bez špetky sebereflexe. Ale to si musí vyřešit Piráti mezi sebou. Je to jejich vizitka, koho nominují na posty,“ řekla Seznam Zprávám Udženija.

Hřib, který má s Udženijou dlouhodobé spory, redakci pouze napsal SMS. „Poštěkávání mezi koaličními partnery lidi nezajímá. Lidi zajímají reálné výsledky. Proto pozvu paní náměstkyni na prorážku mezi novým metrem D a stávající linkou C, která bude příští týden, aby získala lepší představu, čím se zabývám,“ napsal Hřib ve zprávě.

Spory mezi Hřibem a Udženijou: Pohádali se také o kouření na radnici

Náměstek primátora už dříve v týdnu uvedl, že Piráti v Praze mají zájem dodržet koaliční smlouvu včetně programového prohlášení. „Zda to tak mají i ostatní strany, není otázka na mě,“ konstatoval Hřib.

Na přímý dotaz Seznam Zpráv ohledně možných rozkolů v pražské koalici reagoval primátor Svoboda, podle něj vládní krize radu města neohrozí.

„V koalici máme samozřejmě celou řadu problémů, zatím ale funguje a fungovat bude dál. Doprava v Praze je neuralgický bod, Pirátům jsme ji nechtěli nechávat, nakonec to nedopadlo a my máme k jeho práci mnoho připomínek, což je normální,“ sdělil Svoboda a dodal, že Hřib je podle něj všechno, jen ne vyjednávač. „Je to člověk zkratkovitých jednání a neměnných stanovisek,“ doplnil primátor.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zdeněk Hřib nakonec předal post primátora Bohuslavu Svobodovi.

Vztahy mezi pražskou ODS a Piráty jsou dlouhodobě napjaté. Sami politici se nebojí koalici na magistrátu nazvat sňatkem z rozumu, před dvěma lety byla totiž velmi blízko dohoda mezi ODS a ANO, před kterou varoval pražské politiky i premiér Petr Fiala a kterou nakonec zastavila až zastupitelka Hana Kordová Marvanová (tehdy Spolu), která odmítla hlasovat se svým klubem pro menšinovou vládu Spolu s podporou ANO.

Jedou močálem, zní z opozice

Zastupitelé ANO se tak více než půl roku po volbách opět dostali do opozice, z ní nyní vyzývají pražskou radu, aby svou jednotu ukázala.

„Když je koalice tak stabilní, vyzkoušíme si to na říjnovém zastupitelstvu. Opozici nepotřebujete, jste s Piráty jedna rodina. Prahu čeká vývoj, jaký nepamatuje,“ napsal kupříkladu Patrik Nacher (ANO) na sociální síti X. Pro Seznam Zprávy poté dodal, že největší výhodou koalice na radnici měla být jednota a soudržnost s vládou, což podle Nachera už nyní není validní argument.

„Koalice na celostátní úrovni se drolí. Piráti byli tři roky ve vládě s někým, komu teď říkají kmotři. Logicky by se tedy teď měla bortit i koalice v Praze. Myslím si ale, že se těm lidem z funkcí nechce a dál se pojede močálem černým, i když mají všechny subjekty pětikoalice rozdílné názory,“ sdělil Nacher.

Složení rady hlavního města Prahy
pozicečlen radystrana
primátorBohuslav SvobodaODS
1. náměstek Zdeněk HřibPiráti
náměstekPetr HlaváčekSTAN
náměstkyněJana KomrskováPiráti
náměstekJiří PospíšilTOP 09
náměstkyněAlexandra UdženijaODS
radníMichal HrozaTOP 09
radníAntonín KlecandaSTAN
radníZdeněk KováříkODS
radníDaniel MazurPiráti
radníAdam ZábranskýPiráti

Podle Udženiji ale není pravděpodobné, že by se koalice, která je nyní zhruba v polovině volebního období, rozpadla.

„To, že členové pražského ANO píší výzvy na sociální sítě jako o život, pro nás nic neznamená. Přičítám to spíš velkému a dlouhodobému tlaku Andreje Babiše na pražské ANO. Náš cíl v Praze je, abychom všichni pracovali v zájmu Pražanů, a určitě není v zájmu koalice, a doufám, že ani opozice, aby uvrhli hlavní město do krize, která je teď na vládní úrovni. Bylo by to zbytečné a nezodpovědné,“ dodala Udženija.

Jinak to ovšem vidí členové opozice. Bývalý náměstek pro dopravu a nyní opoziční zastupitel Adam Scheinherr (Praha sobě) například vidí problém v tom, že Piráti a Spolu hlasují proti sobě. „Spolu vidí sílu ANO na celostátní úrovni, bojí se, že nebude jiná možnost, a už nyní s nimi spolupracují na úrovni městských částí nebo v mnoha krajích. Připravuje se to už také na magistrátu,“ přiblížil Seznam Zprávám Scheinherr.

Jestli vydržíme? Mírný optimismus

Jak funguje nebo nefunguje spolupráce Spolu, STAN a Pirátů, může naznačit například diskuze a hlasování na posledním pražském zastupitelstvu před dvěma týdny. Primátor Svoboda na něm kritizoval digitální stavební řízení, proti čemuž se Piráti ohradili. Proti sobě se obě strany postavily také kvůli auditu městské společnosti Operátor ICT.

Zdeněk Hřib na jednání tvrdil, že za pochybení ve společnosti mohou pražští úředníci, ti se proti tomu posléze ohradili v dopise. Podle Jany Komrskové (Piráti), náměstkyně primátora pro životní prostředí, má Praha nyní svých starostí dost a politici by se měli soustředit spíše na své gesce.

„Práce mám před sebou hodně, nerada bych v půlce volebního období končila. Osobně to pro mě příjemné není, je to podobné jako v roce 2021, když jsme dostali výprask ve sněmovních volbách, někteří kolegové si do vás rádi kopnou,“ přiblížila Komrsková.

Praha má nové vedení

Kdo jsou noví vládci Prahy? Podívejte se na fotoreportáž fotografa Michala Turka a politické reportérky Martiny Machové.

Současnou koalici tak drží pospolu paradoxně složení opozice, hlavně ANO a SPD, se kterými se nikomu ze současné koalice nechce spolupracovat. Komrsková navíc vidí Prahu jako jedno z posledních míst, kde mají Piráti větší pravomoce. Zůstat tedy podle ní dává smysl. „To je prostě politika, jednou jste dole, jednou nahoře,“ doplnila Komrsková.

Radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) situaci spíše uklidňuje. Problémy jsou podle něj v každé koalici, lidé se v ní jen musí naučit pracovat. „S městem vládní krize nesouvisí. Já nejsem tak emotivní jako kolegyně Udženija, nechci si vyměňovat vzkazy přes média,“ sdělil Kovářík.

Podobně to vidí také Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro územní rozvoj. Praha je podle něj specifický svět, který sice se státem koordinuje mnoho projektů, do řízení města se ale podle něj nemají plést emoce, které nyní cloumají celostátní politikou.

„Od začátku máme v radě otevřené otázky a často se nad něčím pohádáme. Myslím si, že nakonec nad emocemi převáží odpovědnost,“ řekl Seznam Zprávám Hlaváček. Koalice podle něj nehlasuje společně proto, že je „pravolevá“. Na dotaz, jestli rada zůstane ve stejném složení, odpověděl, že ano. „Ale já jsem známý optimista,“ doplnil Hlaváček.

Výkony primátora

Otazník visí nad rolí primátora Bohuslava Svobody. Ten se (podruhé) stal primátorem za velké kritiky Pirátů, se kterými nakonec sedl do rady. Vyčítali mu vysoký věk, primátor v únoru oslavil osmdesátiny, ale také kumulaci funkcí. Svoboda si totiž ponechal mandát poslance a zůstal také věrný své profesi gynekologa.

Svoboda zatím všechny útoky ustál, byť mu kritici nezapomenou při každé krizi připomenout, že už patří do starého železa. „Řídí koalici a řídí ji dobře, na to, že tam nemá jen své lidi,“ řekl Svobodův kolega Kovářík.

Přísný na primátora není ani Hlaváček, který byl přitom dříve proti jeho zvolení za pomoci hlasů ANO. „Respektuji, že je to pán v letech. Na zastupitelstvech ale odvádí obdivuhodné výkony a mírní případné spory. Starších lidí bychom si měli vážit a spíše je více zapojovat,“ doplnil Hlaváček.

Svobodu a jeho práci nekritizuje ani pirátka Komrsková. „S panem primátorem mám dobrý vztah, zítra se uvidíme v pražské zoo,“ uzavřela Komrsková.

Doporučované