Hlavní obsah

Vláda ve čtvrtek začne projednávat možné zvýšení platů politiků

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Strakova akademie.

„Je to reakce na rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Soud totiž zrušil koncem května koeficient nutný pro výpočet mezd poslanců, senátorů, členů vlády a dalších vysokých funkcionářů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda začne jednat o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců ve čtvrtek, není ale jisté, zda debatu dokončí. Novinářům to ve středu ve Sněmovně řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zdůraznil, že kabinet zákonem pouze reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, jinak by se platy neupravovaly. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí by platy vrcholných politiků mohly příští rok vzrůst o více než 13 procent.

„Je to reakce na rozhodnutí Ústavního soudu. Kdyby Ústavní soud takto nerozhodl, tak jsme ten zákon nijak neupravovali,“ řekl Stanjura k návrhu na růst platů v příštím roce. Letos platy vrcholných politiků zůstaly v souvislosti s jednou z úprav ve vládním konsolidačním balíčku v podstatě na loňské úrovni.

Nastavením platů poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších vysokých funkcionářů se musejí politici znovu zabývat poté, co Ústavní soud zrušil koncem května s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet z průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství vždy za předloňský rok. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku. Bez schválení nové úpravy by platy nebylo jak stanovovat.

Pokud bude předloha přijata, plat řadového poslance by podle předběžných dat stoupl příští rok o 14 000 korun na 116 400 korun. Plat prezidenta republiky by mohl činit 388 000 korun, o 46 800 korun víc než teď. Předsedové obou parlamentních komor a premiér by příští rok podle výpočtu z nyní aktuálních údajů pobírali 312 500 korun, místopředsedové Sněmovny a Senátu a ministři pak 222 000 korun. Nárůst by činil 37 600 korun a 26 700 korun. Odměna místopředsedy vlády by se mohla zvýšit o 32 400 korun na 268 400 korun a předsedů parlamentních výborů, komisí a delegací o 19 700 korun na 163 800 korun. Místopředsedové senátních a sněmovních výborů a předsedové podvýborů by si mohli polepšit o 16 800 korun na 140 100 korun.

Stanjura také řekl, že je otevřený debatě o tom, aby se část prezidentských náhrad převedla na jeho manželku, jak ve středu zmínil prezident Petr Pavel. Podle ministra by bylo vhodné řešit tuto záležitost systémově i společně s úpravou renty pro bývalé hlavy státu. „Stát má vytvářet důstojné podmínky jak pro současného prezidenta, jeho paní nebo pro nějakou budoucí prezidentku a jejího manžela, tak ale i pro ty, kteří už ve funkci skončili,“ řekl.

O plánu poprvé zavést financování činnosti partnerky či partnera hlavy státu informoval minulý týden server Blesk.cz, počítá s ním novela zákona o platu představitelů státní moci. Dosud první dámy neměly nárok na vlastní náhrady výdajů spojených s jejich postem a pozice partnerky či manželky prezidenta ani není nijak ukotvena v právním řádu.

Doporučované