Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vláda schválila zvýšení letošního schodku o 30 miliard

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura společně s premiérem Petrem Fialou. Ilustrační fotografie.

Letošní schodek státního rozpočtu by se měl po rozhodnutí vlády zvýšit o 30 miliard korun na 282 miliard korun. Důvodem navýšení deficitu je pomoc při odstraňování škod po povodních.

Článek

Vláda ve středu schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard korun na 282 miliard korun. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Peníze jsou určené na odstraňování škod po povodních, které v polovině září postihly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

V novelizovaném rozpočtu se o 30 miliard korun zvyšují výdaje kapitoly všeobecná pokladní správa. Celkové plánované výdaje letošního rozpočtu se tak zvýší na 2,222 bilionu korun, příjmy zůstanou 1,94 bilionu korun.

Stanjura čeká odhad škod ze zatopených oblastí kolem 22. října. Kraje mají informace dodat do 21. října, uvedl před jednáním kabinetu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že pokud se při vyčíslení škod ukáže, že nároky na státní rozpočet nedosáhnou nyní schválených 30 miliard korun, bude deficit příslušným způsobem snížen.

Poslanecká sněmovna se má k projednání růstu výdajů letošního rozpočtu o 30 miliard korun na odstraňování povodňových škod sejít v úterý 1. října, po dohodě s opozičním hnutím ANO.

Vláda zároveň schválila i rozpočet na příští rok. Počítá se schodkem 241 miliard korun.

Doporučované