Hlavní obsah

Vláda o eurokomisaři nemluví jedním hlasem. „Premiér mě uklidňuje,“ říká Dvořák

Foto: FB M. Dvořáka

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Ministr pro evropské záležitosti potvrdil, že na poslání jednoho nominanta do Evropské komise nebyla ve vládě stoprocentní shoda. Premiér s ním svoji vyjednávací strategii prý příliš nekonzultuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) znovu potvrdil, že otěže vyjednávání o budoucím českém eurokomisaři si ve svých rukách pevně drží premiér Petr Fiala (ODS) a informace příliš nesdílí ani s ním.

„Rád bych měl informací více, ale předpokládám, že premiér má svoji jasnou vyjednávací strategii, se kterou není příliš moudré se svěřovat více lidem,“ uvedl Dvořák v Partii televize CNN Prima News. Dodal, že vždy, když se premiéra na vyjednávání zeptá, předseda vlády ho uklidní, že vše jde podle plánu.

Potvrdil zároveň informaci, o které se už spekulovalo dříve, a to, že na nominaci jen jednoho kandidáta nebyla ve vládě stoprocentní shoda. „My jsme navrhovali spíše z hlediska taktiky dva kandidáty. Vláda na to měla jiný názor, spíše z pozice síly trvat na jednom kandidátovi,“ uvedl Dvořák.

Vládní postoj označil za „furiantský“. „Uvidíme, jestli se nám podaří, že dáme jen jedno jméno, nebudeme respektovat přání Ursuly von der Leyenové,“ řekl ministr.

Ze zákulisí vyjednávání

Jak probíhalo středeční jednání o tom, koho poslat jako nominanta do Evropské komise, si přečtěte v textu politických komentátorů Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího.

Spory o to, kolik lidí nominovat, přetrvávaly až do posledního předprázdninového zasedání vlády, které se uskutečnilo tuto středu. Po tomto zasedání pro mnohé překvapivě Petr Fiala oznámil, že vláda jako kandidáta na eurokomisaře pošle ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN). Starostové však trvali ještě na druhé kandidátce, jejich nově zvolené europoslankyni Danuši Nerudové.

Druhý den vláda zveřejnila i dopis od staronové šéfky Evropské komise von der Leyenové, kdy Petra Fialu žádala o předložení dvou jmen – muže a ženy. Tak aby mohla složit Komisi genderově vyrovnanou.

Šéf STAN Vít Rakušan rovnou řekl, že s Danuší Nerudovou by „vyjednávací pozice Česka byla silnější“. Argumentace ODS však byla opačná. Česko by podle nich dávalo najevo, že „neví, co chce“.

Česko se podle Petra Fialy stále bude pokoušet ucházet o některé ze silných portfolií. O ta si už však řekly i další státy, které, stejně jako Česká Republika, poslaly von der Leyenové rovněž jen jedno jméno. Jde o Švédsko, Finsko, Irsko, Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko.

Fiala dlouhodobě argumentuje svými dobrými vztahy se šéfkou Komise, díky nimž si dělá ve vyjednávání dobré šance.

Doporučované