Hlavní obsah

Vláda bude schvalovat dohodu o přistoupení k nákupu tanků Leopard 2A8

Foto: Shutterstock.com

Tank Leopard 2A8.

Dohoda by podle ministryně obrany Jany Černochové mohla být podepsána do začátku vládních prázdnin, které bývají v polovině léta.

Článek

Vláda bude v následujících týdnech schvalovat dohodu o přistoupení ke společnému pořízení tanků Leopard 2A8. ČTK to dnes řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). O přistoupení k tendru jedná ČR s Německem, koupit by chtěla 77 tanků. Dohoda je podle Černochové mezikrokem k samotnému uzavření smlouvy o nákupu, která by mohla být podepsána do konce letošního roku. Cena bude podobná jako u bojových vozidel pěchoty (BVP) CV90, řekla ČTK ministryně obrany. Za 264 BVP Česko zaplatí 59,7 miliardy korun.

Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru pověřila vláda Černochovou loni v květnu. „Projekt na pořízení hlavních bojových tanků Leopard 2A8 se nám podařilo posunout a měli bychom někdy v následujících týdnech dát schválit na vládu tzv. dohodu o přistoupení ke společnému pořízení tanků,“ uvedla. Dohoda by měla podle Černochové písemně stvrdit zájem ČR připojit se k tendru.

„Ještě nejde o samotné uzavření smlouvy, tu bychom chtěli uzavřít někdy do konce roku 2024,“ poznamenala. Pokud bude vláda s dohodou souhlasit, vytvoří to podle ministryně prostor pro to, aby mělo Česko co největší možný podíl na budoucí průmyslové spolupráci.

Cena za tanky by měla být podle ministryně podobná jako u bojových vozidel CV90, za které Česko zaplatí 59,7 miliardy korun. „Když řeknu, že by to měla být plus minus podobná cena jako u bojových vozidel pěchoty, tak si myslím, že se nebudu mýlit,“ řekla. Cena by měla zahrnovat jak předpokládané výdaje na pořízení tanků, tak inflační kurzové rezervy.

Německo v posledních dvou letech darovalo Česku za pomoc Ukrajině 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Letos v únoru Černochová vládu informovala o možnosti dalšího daru ve stejném obsahu. Německo také ČR nabídlo možnost nákupu dalších 14 tanků Leopard 2A4 a jednoho vyprošťovacího vozidla, celkem by tak Česko mělo 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

„V budoucnu by naši vojáci měli mít 77 (tanků) 2A8 těch nových a 45 (tanků) 2A4.“ řekla ministryně. Česko by tak mělo mít celkem 122 tanků včetně vyprošťovacích vozidel. Hlavní bojové tanky tvoří společně s bojovými vozidly pěchoty těžkou brigádu. ČR se dříve zavázala NATO, že bude mít těžkou brigádu k dispozici do roku 2026, závazek ale nestihne splnit.

Doporučované