Hlavní obsah

Víc psychologů do škol? Utopie. Nejsou, ani když na ně je

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr Bek bude chtít víc peněz na školní psychology.

Po útoku na základní škole v Domažlicích, kde třináctiletá dívka pobodala nožem dva spolužáky, znovu sílí volání po tom, aby ve školách přibylo psychologů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Školy mají o služby školních psychologů zájem, jenže na ně často nemají dost peněz. A navíc hrozí, že se situace spíš zhorší.

„Financování školních psychologů je teď zajištěno hlavně z peněz Evropské unie. Ty ale do konce roku končí, takže je otázka, co bude potom,“ varuje Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin, neziskové organizace zabývající se vzděláváním.

Psychologové by se nově měli platit ze státního rozpočtu. Jenže vláda zatím nedokázala systematické financování zajistit - potřebný zákon začne platit nejdříve v roce 2026. Na „přechodný“ rok 2025 sice v rozpočtu nějaké peníze jsou, není jich ale dost.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) kvůli tomu chce v příštím týdnu jednat s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

„Prostředky na financování pozic školních psychologů jsou jednou z položek, které v dalším jednání vlády nárokuji a budeme o nich jednat ve vládě příští týden,“ uvedl Bek.

Seznam Zprávy oslovily i ministra financí, zda by za této situace navýšení rozpočtu zvážil, otázky ale nechal bez odpovědi.

Právě finanční nejistota je přitom hlavní překážkou, proč školy nemůžou psychology sehnat.

„Často jsou placení z nějakých projektů, grantů. Pro lidi, kteří se musejí neustále vzdělávat, je to nevyhovující situace. Mezi školními psychology zůstávají jen velcí fandové takové práce, ale často odcházejí do jiných sfér, kde jsou lépe finančně ohodnoceni a mají větší stabilitu,“ říká předsedkyně asociace školních psychologů Jana Zapletalová.

Psycholog na úkor odměn

Podle Hřebeckého by přitom většina škol o psychologa stála. „Nepotkal jsem ředitele, který by zpochybnil důležitost školních psychologů. Na školách jsou zásadní. Dokonce jsem se setkal i s tím, že učitelé dobrovolně souhlasili se snížením odměn, aby měl ředitel na psychologa finance,“ vysvětluje.

I pokud ředitel peníze sežene, často jde o takové částky, za které nedostatkového psychologa do školy nemá šanci přilákat. To je právě případ domažlické základky.

„Samozřejmě je to o financích. My teď zrovna máme peníze na školního psychologa. Sice ve škole máme dva speciální pedagogy, ale školní psycholog prostě není. Tuhle profesi neseženete. Takže jde hlavně o to, aby se společnost zaměřila na fakt, že jsou psychologové zapotřebí,“ postěžoval si tamní ředitel Ivan Rybár.

Není to přitom poprvé, kdy se školní psychologové veřejně řeší. Naposledy se po lepším financování volalo, když před dvěma lety student pražského učiliště zavraždil přímo ve škole učitele.

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan chce také víc peněz. „Rozhodně bych uvítal výrazné posílení kapacit služeb, které poskytují psychosociální podporu dětem a mladým lidem, jako jsou krizové linky a týmy na podporu duševního zdraví,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Doporučované