Hlavní obsah

Věkové limity jsou i u jiných prací, píší čtenáři o omezení práva být volen

Foto: photosince, Shutterstock.com

Joe Biden čelí výzvám k odstoupení z kampaně pro svůj vysoký věk. Je 81 let skutečně příliš pro kandidaturu na politický post?

Vývoj kampaně Joea Bidena v USA i práce primátora Svobody v Praze rozpoutaly debatu: není věk přes 80 pro politiku už moc? Čtenáři SZ diskutují, jestli by se měla zavést horní věková hranice na právo být volen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u analýzy o zavedení maximálního věku u pasivního volebního práva.

Přečtěte si původní analýzu:

Viktor Náprstek: Věk je jen číslo, záleží na duševní či fyzické kondici. M. Zeman dokázal číst nikdy nenapsané články, vozit z ČLR neexistující miliardy a dokonce sám sebe pozvat do Bílého domu ve věku daleko mladším, W. S. Churchill byl duševně svěží skoro do devadesáti (oba nebyli abstinenti).

  • Jiří Polanský (reaguje): Do 80 znám spoustu čilých lidí. Bohužel u drtivé většiny přijde po 80 zlom a jde to velice rychle z kopce. U někoho duševně, u někoho fyzicky a u většiny současně. Věková hranice pro takové pozice určitě není od věci. Cítí-li se ten člověk zdráv, může se angažovat jinde a ne se stát po zvolení během mandátu rizikem pro stát.

Přemysl Havel: V katolické církvi platí, že biskup po dovršení 75 let podá papeži „demisi“ a pak ještě slouží, dokud se nenajde náhrada, a při volbě papeže nesmí být zvolen kardinál starší 80 let. Něco podobného může být i v politice, kdy kandidovat na prezidenta, poslance a senátora by mohl být věk 75 let, stejně jako u nějakých funkcí musí být minimálně 40 let.

Jan-Matěj Rak: Na jedné straně by každý měl být schopen posoudit, zda je v daném věku schopen a ochoten funkci, o niž usiluje, vykonávat. A potom by měli lidé zkrátka volit někoho mladšího, pokud o něj stojí – a nikoli nadávat na starce v politice, když si za to vlastně volič může sám.

Rafael Bittner: Dovolte mi jednu otázku. Proč omezovat maximální věk? Volič by měl mít schopnost posoudit, jestli je pro něj dotyčný adekvátní zástupce. Pokud si myslí, že člověk, který není schopen stvořit jednoduchou větu, ho může zastupovat, je to volba voliče. Pokud bude kandidovat člověk, kterému je 100 let a někdo mu dá hlas, je to jeho volba. Já osobně bych takovému člověku hlas nedal. Pokud bude podobně uvažovat většina, tak zvolen nebude.

  • Petr Mach (reaguje): Tak proč tedy omezovat minimální věk? To snad volič schopen posoudit není?

Oldřich Paták: Věkové limity na kdeco máme ve společnosti dávno zažité, jen u politiků zatím ne, v tom čeká společnost diskuze. Vůbec nechci polemizovat o schopnostech vysloužilých politiků či vládců, jen ať dělají poradce mladším. Takový Henry Kissinger sloužil světu coby respektovaný politik-poradce až do konečných dnů i dávno ve výslužbě. (Redakčně kráceno.)

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Lea Brezinova: S omezením práva být volen souhlasím jako člověk, který má šedesátku za sebou. Mám jediný argument proti omezení na 70 let: Ronald Reagan. V době svého prezidentování mi připadal jako „sakra starej dědek“. Mně tenkrát bylo 20+. Přitom to byl jeden z nejlepších prezidentů USA. Jedno vím jistě. V osmdesáti je člověk rád, že se probudí. A zdaleka nemá schopnosti padesátníka.

Václav Studený: Mnoho profesí je omezeno spodní i horní hranicí. Politici, soudci již byli zmíněni. Ale jsou to i piloti. A také se jich nikdo neptá, zda na to mají nebo ne. Prostě stop. Tak proč by to nemohlo být u prezidenta. Jeho špatná rozhodnutí mohou mít větší dopad na větší počet lidí než jiné pozice. Takže za mne souhlasím s omezením. (Redakčně kráceno.)

Ludmila Vlčková: Diskriminace věkem? To snad ne! Máme platné zákony a na výkon jakéhokoli povolání, i třeba obsluhu vysokozdvižného vozíku, je třeba lékařské vyšetření, u mnohých povolání fyzická zdatnost (hasiči, policie), u jiných psychotesty.

Pokud lékaři potvrdí, že je kandidát psychicky způsobilý, proč mu třeba v devadesáti neumožnit být prezidentem? Jsou naopak mladíci, kteří způsobilí nejsou.

Doporučované