Hlavní obsah

V ulicích kolem Sněmovny vyrostou bezpečnostní sloupky

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Projekt bezpečnostních sloupků kolem Sněmovny za bezmála 29 milionů má financovat stát společně s hlavním městem. Má jít o opatření pouze pro případy krizových situací.

Článek

V ulicích přiléhajících k budově Poslanecké sněmovny vyrostou bezpečnostní sloupky. Projekt už má povolení úřadů a začít by se mohlo ještě letos.

Seznam Zprávám to sdělil kancléř Sněmovny Martin Plíšek. Ten na rozpočtovém výboru avizoval, že na tento projekt bude v červnu žádat peníze z rozpočtu navíc.

„Celkové náklady budou bezmála 29 milionů korun,“ uvedl Plíšek. Sněmovna, respektive stát by měl zaplatit tři čtvrtiny ceny, zbylou čtvrtinu Praha. Provoz bude také na hlavním městě.

Podle Plíška jde o dlouhodobě plánovaný projekt. Peníze do rozpočtu na tuto akci už prý přislíbilo Ministerstvo financí.

Bezpečnostní opatření se dotkne ulic přiléhajících ke Sněmovní ulici – tedy Malostranského náměstí, Thunovské ulice a Pětikostelního náměstí.

Většinu času mají být sloupky v klidovém režimu v zemi. „Pouze v případě bezpečnostního rizika by byly vytaženy. Mělo by to tedy být komfortní i vzhledem k rezidentům, dodal Plíšek.

Doporučované