Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ukrajinec posílá české úřady na ukrajinský pasový servis v Praze

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Klientské centrum s „pasovým servisem“, který v Praze hlavně válečným běžencům poskytuje pobočka ukrajinského státního podniku „Dokument“.

Na pražskou pobočku ukrajinského státního podniku Dokument přišlo trestní oznámení. Podle Volodymyra Selyského, který pro české pasové centrum donedávna vedl účetnictví, odtekly peníze vybrané od klientů na cizí účty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nebýt nápisů v ukrajinštině, vypadalo by to v „pasovém servisu“ v pražské Michli jako na běžném českém úřadu či v bance.

Vlevo od vchodu je řada modrých kabinek, kde úředníci žadatelům o ukrajinské pasy či řidičáky vyhotoví portrétní fotografii a sejmou jim biometrické údaje, vpravo jsou přepážky, kam si lidé chodí hotové doklady vyzvednout.

V těchto pronajatých prostorách funguje pražský odštěpný závod ukrajinského státního podniku Dokument teprve od loňského listopadu. A už se na něj od samotných Ukrajinců snáší kritika.

V posledních dnech hlavně kvůli tomu, že zde v souvislosti s novým ukrajinským mobilizačním zákonem zadržují už hotové pasy některých žadatelů (mužů) s brannou povinností. Jenže nejde jen o to. Filiálka podle informací Seznam Zpráv čelí podezření, že z ní peníze vybrané od klientů zčásti odtekly na cizí konta.

Trestní oznámení kvůli tomu v polovině dubna na Vrchní státní zastupitelství v Praze podal podnikatel s českým občanstvím Volodymyr Selyskyj, který pražskou pobočku předloni při uprchlické vlně z Ukrajiny pomáhal zakládat a jehož firma pro ni donedávna zajišťovala účetní služby.

Jak říká, kvůli dění v podniku Dokument se na něj obrátily vedle českých už i úřady z rodné vlasti. „Oslovily mě ukrajinské bezpečnostní složky,“ uvedl tento týden a dodal, že je v kontaktu i s vedením Státní migrační služby Ukrajiny, pod kterou podnik Dokument spadá.

O problémech podniku Dokument je informovaná i ukrajinská ambasáda v Praze. „Velvyslanectví je obeznámeno se situací, kterou zmiňujete. V současné době probíhá spolupráce na úrovni kompetentních orgánů,“ stojí ve stanovisku konzulárního oddělení zaslaného redakci. Pražská pobočka podle něho ale stále funguje „v běžném režimu“. Vedoucí pobočky Anastasiia Kuzmitská ani po opakovaných výzvách věci, o nichž se mluví v trestním oznámení, nevysvětlila.

274 tisíc eur do Německa

Trestní oznámení Volodymyra Selyského se zmiňuje o podezření, že byly porušeny české zákony v souvislosti s nabídkou pojištění, hlavní bod se však týká loňského budování klientského centra. Pronajaté kancelářské prostory v Michelské ulici byly během podzimních měsíců stavebně upraveny a následně vybaveny potřebnou počítačovou a další technikou.

K samotné stavební zakázce se na svém webu hlásí kyjevská stavební firma Novi Zodchi, která obdobná klientská centra už dříve budovala v řadě ukrajinských měst a také nedávno na čtyřech místech v Polsku. V Praze, jak uvádí, byla v pozici projektanta, generálního dodavatele a zároveň realizátora zakázky.

Jenže v Česku se v akci podle Selyského angažoval ještě jeden podnikatelský subjekt, aniž by bylo zřejmé, za co konkrétně peníze dostal.

Volodymyr Selyskyj tvrdí, že z účetních dokladů zjistil, že v průběhu přípravy pasového centra odešlo z pražské pobočky téměř 274 tisíc eur (kolem sedmi milionů korun) na účet malé německé firmy Ewig Lux Plus se sídlem v Berlíně. Stejná firma se podle oznamovatele angažovala i při výstavbě pasového centra v Kolíně nad Rýnem.

Foto: archiv, Seznam Zprávy

Jedna ze čtyř faktur zaslaných k proplacení do Prahy. Tato byla vystavena německou firmou loni v listopadu na 100 tisíc eur.

V Česku šlo o čtyři faktury za „stavební a montážní práce“ vystavené v průběhu září až listopadu 2023, všechny s třídenní splatností. „Není k tomu žádná smlouva,“ tvrdí Selyskyj a je přesvědčen, že zmíněná firma ve skutečnosti žádné služby v uvedené hodnotě neposkytla.

„Vždyť nemá ani žádné zaměstnance a rekonstrukce rozhodně nebylo třeba dělat v takovém rozsahu, když ten prostor v Michli byl v zásadě už připraven,“ tvrdí Selyskyj, jemuž ukrajinský státní podnik smlouvu na účetní služby v únoru jednostranně ukončil. A to krátce poté, co vedení podniku písemně upozornil na „nesrovnalosti“ v hospodaření.

České úřady se podněty Selyského budou muset zabývat, neboť pražský odštěpný závod byl zřízen podle českého práva.

Co dělá ukrajinský státní podnik

  • Ukrajinský státní podnik „Dokument“ byl založen v roce 2003 a spadá pod Státní migrační službu Ukrajiny. Zaměstnává asi 700 lidí.
  • Vedle kyjevské centrály a několika poboček přímo na Ukrajině má i další po Evropě, které se teď věnují hlavně ukrajinským válečným běžencům. Kromě jedné filiálky v Česku jsou další i v Polsku, Německu, Španělsku, Itálii a na Slovensku. Pobočka v tureckém Istanbulu teď ukončuje svou činnost.
  • Firma pro Ukrajince zařizuje vydávání cestovních pasů, řidičských průkazů, do její agendy patří i vyřizování trvalých a dočasných pobytů.

„Příliš obecná žádost“

Seznam Zprávy požádaly k roli německé firmy Ewig Lux Plus o vyjádření už zmíněnou Anastasiiu Kuzmitskou, která pražskou filiálku podniku Dokument řídí.

Redakce jí po krátkém telefonním hovoru poslala vedle otázek i kopii jedné z faktur. Ani po opakovaných žádostech a několika dnech čekání Kuzmitská sporné body nevysvětlila.

Ve finále přišla odpověď, že „žádost o informace“ Seznam Zpráv prý neodpovídá zákonu o svobodném přístupu k informacím (přičemž tento zákon je určen českým úřadům a českým státním podnikům).

„Navíc není zřejmé, na základě čeho o tyto informace žádáte a jaké informace potřebujete. Žádost je formulována příliš obecně,“ stojí v nepodepsaném textu, který do redakce dorazil ze služebního e-mailu Anastasiie Kuzmitské.

O roli německé firmy při výstavbě klientského centra nedala informace ani skupina Passerinvest, která je majitelem pražského kancelářského objektu. „Máme s nájemcem podepsanou dohodu o důvěrnosti a dotazy by tedy měly směřovat přímo na něj,“ uvedla manažerka Passerinvest Group Kristýna Samková.

Ani jeden funkční kontakt do Berlína

Firmu Ewig Lux Plus se základním jměním 300 eur vlastní podle údajů v německém rejstříku Ukrajinec Mykola Sereda. Na svých stránkách se firma prezentuje jako podnik se stavební činností (v rejstříku má zapsán i další široký okruh aktivit), oficiální telefonní kontakty na ni mometálně nefungují.

Seznam Zprávám se sice po řadě pokusů nakonec podařilo dovolat na jedno ze tří uváděných berlínských čísel, ale ke kontaktu s firmou to nepomohlo. „Toto telefonní číslo už není aktuální,“ reagoval do telefonu v ruštině ženský hlas a zároveň sdělil, že s panem Seredou je možno komunikovat pouze prostřednictvím e-mailu. Avšak ani na opakovaný písemný pokus o položení otázek majitel Ewig Lux Plus neodpověděl.

Seznam Zprávy nakonec k berlínskému sídlu firmy, které se nachází v kancelářské budově na severním okraji německé metropole, vyslaly i svého spolupracovníka. Ani na zvonek u budovy se jménem firmy nikdo nereagoval.

Foto: archiv, Seznam Zprávy

Zvonek u sídla německé firmy na severu Berlína. I na ten nikdo nereagoval.

Dvě verze účtenek

Volodymyr Selyskyj uvádí, že to není jediný případ, kdy má podezření na protiprávní jednání a nelegální vyvádění peněz. Upozorňuje úřady mimo jiné i na některé sporné údaje na účtenkách, které při bezhotovostních platbách na platebních terminálech dostávají ukrajinští zákazníci pražského pasového centra. Nejde přitom o málo peněz. Za jeden vydaný pas vychází zprostředkovatelský poplatek na částku kolem 2300 korun.

Zatímco některé účtenky mají v záhlaví uveden oficiální název ukrajinského odštěpného závodu, jiné tam mají jméno samotné šéfové Anastasiie Kuzmitské. Údaje podle názoru Selyského značí, že peníze z některých platebních terminálů mohou odtékat na privátní účet vedený ve stejné bance. I tyto dokumenty mají teď k dispozici policisté.

Ani v tomto případě ale vedoucí pražské pobočky Anastasiia Kuzmitská rozpor neosvětlila, ačkoliv jí o to Seznam Zprávy opakovaně žádaly a poslaly jí kopii účtenky s jejím jménem.

Foto: archiv, Seznam Zprávy

Dvě účtenky, které vyjely po zaplacení příslušného poplatku z platebního terminálu ukrajinského pasového centra v Michli (identifikační údaje jsou redakčně začerněné). Jedna byla vystavena na jméno státního podniku, druhá na vedoucí pražské filiálky. I tyto dokumenty (v originální verzi) mají teď k dispozici policisté.

Ve výsledku jde o to, jak ukrajinský státní podnik Dokument hospodaří a kolik vybraných peněz fakticky odchází do centrály v Kyjevě. Nedávný audit, jehož výsledky v lednu zveřejnila ukrajinská Státní auditní služba, dobře nedopadl.

Byly zjištěny poměrně závažné nedostatky, neefektivní chod (například při správě vozového parku) měl dle zveřejněných závěrů způsobit škody ve výši 84 milionů hřiven (zhruba 47 milionů korun). Revizní zpráva se neurčitě zmiňuje i o špatné kontrole nedávno otevřených zahraničních poboček.

Výsledky auditu byly předány ukrajinským orgánům činným v trestním řízení. Státní podnik Dokument má nyní už nového ředitele, který je zapsán i v českém obchodním rejstříku.

Související témata:

Doporučované