Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Wagenknecht, Richterová. U Pirátů se objevují první jména Bartošova nástupce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš na odchodu.

V zákulisí se debatuje o senátorovi Lukáši Wagenknechtovi nebo ekonomickém expertu Liboru Duškovi. Kandidaturu zvažuje také poslankyně Olga Richterová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Piráti pátrají po náhradníkovi za odcházejícího Ivana Bartoše, potýkají se ale se zásadním problémem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tvářím první volby se do funkce nechce. U Pirátů by byl kdekdo rád místopředsedou, ale už ne přímo předsedou.

Přesto se začínají objevovat první jména, která by se mohla funkce ujmout. Část pražských Pirátů tlačí bývalého senátora Lukáše Wagenknechta. Podporu by podle informací Seznam Zpráv našel i u některých členů končícího předsednictva.

Sám Wagenknecht nechce svou možnou kandidaturu blíže komentovat. Seznam Zprávám pouze řekl, že to nevylučuje.

Jeho největší nevýhodou by byl fakt, že o víkendu nedokázal obhájit senátorský post. Jak ale kousavě poznamenal jeden ze zdrojů Seznam Zpráv: „Moc lidí, kteří by neprohráli volby, teď ve straně nemáme.“

Atmosféru u Pirátů momentálně ovládají emoce, které ještě víc rozjitřilo úterní odvolání Ivana Bartoše z vlády. O hledání nového předsedy jsou členové ochotni mluvit jen pod příslibem anonymity. Spousta lidí vyčkává, až jednotlivé kliky ve straně přijdou s nějakou strategií. A taky až se ukáže, jak jsou momentálně rozložené partajní síly.

Jiné křídlo Pirátů zase přemlouvá poslankyni Olgu Richterovou. Té se původně moc nechtělo, odvolání Ivana Bartoše z vlády ji ale naštvalo natolik, že o tom uvažuje. „Budeme se o tom bavit. Nepotvrzuji to ani to nevylučuji,“ řekla Richterová.

V kuloárech se skloňuje také jméno stranického ekonomického experta Libora Duška. Jeho zastánci tvrdí, že Piráti vyklidili pole v ekonomických otázkách, které ale momentálně voliče trápí nejvíc.

„Byl jsem osloven a je to věc, kterou si musím promyslet. I když si myslím, že ve straně jsou lepší kandidáti,“ řekl Dušek Seznam Zprávám.

Proti jeho nominaci mluví fakt, že veřejnosti není příliš známý. A je otázka, jestli střízlivý akademik a člen Národní ekonomické rady vlády splňuje požadavky zrovna na předsedu Pirátské strany.

Kdo zatím mlčí a vyčkává, je i další možný kandidát –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib.

Dále Piráti operují ještě seznamem známějších krajských politiků, kteří by na funkci měli předpoklady –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přestože i oni s výjimkou Rudolfa Špotáka z Plzeňského kraje ve volbách propadli. Je na něm například olomoucký lídr Martin Šmída, lídryně na Vysočině Hana Hajnová a na jižní Moravě Jana Holomčík Leitnerová.

Všichni tři řekli, že zvažují „účast ve vedení“. Což ovšem nemusí znamenat, že budou mít zájem přímo o předsedu partaje.

Už v pondělí kandidaturu odmítla europoslankyně Markéta Gregorová. A také Jan Lipavský, po němž část Pirátů volala. Ten navíc dokonce řekl, že spolu s koncem ve vládě hodlá odejít i ze strany.

Doporučované