Hlavní obsah

Transparency International: Mlsna selhal v čele antimonopolního úřadu

Foto: Jan Mihaliček

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

Podle TI Mlsna selhal v posílení nezávislosti antimonopolního úřadu, v jehož čele stojí od roku 2020, a udržuje společenské kontakty s těmi, které by měl kontrolovat. ÚOHS dohlíží na zakázky v hodnotě přes 400 miliard korun ročně.

Článek

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna blokuje reformu svého úřadu, kterou připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Tvrdí to protikorupční organizace Transparency International ČR (TI).

Mlsna kritiku své osoby od Transparency International považuje za důkaz toho, že ÚOHS pod jeho vedením nepodléhá ani tlaku neziskových organizací. ÚOHS už dříve uvedl, že radikální změny v přezkumu nejsou třeba a neuvážená reforma by mohla mít pro veřejné investování negativní účinky.

Podle TI Mlsna nastupoval do vedení ÚOHS s příslibem změny. Kromě drobných úprav ale důvěru v úřad neposiluje. V prvním roce sice změnil způsob obsazování rozkladových komisí, ale jeho úřad nadále a opakovaně čelí kritice expertů i médií kvůli rozhodování o závažných kauzách. Úřad pod Mlsnovým vedením se podle TI také brání změnám a odvolal nezávislé protikorupční experty z rozkladových komisí.

„Petr Mlsna má tak unikátní postavení, že dokonce i jednotliví členové vlády se mohou obávat proti němu vystupovat, protože na jeho rozhodnutí visí obrovské státní investice, podle kterých mimo jiné voliči hodnotí jejich práci. Přestože v zakázkovém prostředí panuje značná nespokojenost s tím, jak dohled nad férovostí soutěže probíhá, málokdo si může dovolit hlasitě kritizovat fungování úřadu, na jehož rozhodování jsou všichni závislí,“ řekl právník a člen správní rady TI Petr Leyer.

Podle TI antimonopolní úřad už přes čtyři roky odmítá smysluplnou debatu o reformě úřadu a zároveň tvrdí, že s ním nejsou navrhované změny dostatečně projednávány. Brání se především opatřením, která by měla omezit pravomoci předsedy, uvedla organizace.

Návrh reformy ÚOHS letos v červnu představilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Odstranit by měla nadměrnou koncentraci pravomocí předsedy a dále zjednodušit a zrychlit rozhodovací procesy tak, aby se omezil prostor pro nekalé praktiky. Složitý systém rozhodování totiž podle TI vytváří prostor pro korupci.

Doporučované