Hlavní obsah

TOP 09 dál povede Pekarová Adamová, sekundovat jí nově bude Válek

Foto: Profimedia.cz

Markéta Pekarová Adamová s Tomášem Czerninem a Vlastimilem Válkem na sněmu TOP 09 v Praze.

aktualizováno •

Jedna z vládních stran volí své vedení. Na místě předsedkyně se nic nemění, Tomáše Czernina vystřídal Vlastimil Válek, který dokonce získal více hlasů než znovuzvolená předsedkyně.

Článek

TOP 09 povede další dva roky dosavadní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Rozhodli o tom delegáti sněmu, který se koná v pražském hotelu Clarion.

Pekarová Adamová ve svém kandidátském projevu zdůraznila spolupráci v rámci koalice Spolu a ocenila koaliční partnery a pravděpodobného lídra evropské kandidátky za TOP 09, že se dokázali na spolupráci dohodnout.

Důvěru do ní vložilo 142 ze 177 hlasujících delegátů. Po svém zvolení slíbila, že bude „makat“, aby strana byla vidět a plnila své sliby.

Její projev na síti X glosoval „otec zakladatel“ a rovněž někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagoval na její slova, že je přesvědčena, že „drtivá většina lidí se nechce nechat obelhávat a že ocení přímost a pravdivost“.

Kalousek uvedl, že tomu tleská. „Beru to jako závazek, že vládní propaganda přestane lidi obelhávat a bude přímá a pravdivá. Měl bych z toho velkou radost,“ napsal.

Za příklad „vládní propagandy“ pak zmínil prohlášení, že díky škrtům v dotacích ušetří daňový poplatník 84 miliard. „Daňový poplatník neušetří 84 miliard ani omylem. Je to hloupá a prvoplánová lež, které se dopouští vládní propaganda,“ uvedl Kalousek.

Škrtání zbytečných dotací mělo být jedním z hlavních slibů kabinetu Petra Fialy (ODS), nakonec jsou ale hlavní položkou těchto škrtů peníze, jimiž stát dotoval levnější energii v době energetické krize způsobené zejména válkou na Ukrajině.

Sám Kalousek rozhovory s novináři odmítal. Odůvodňoval to tím, že nechce sněm „unést“ a strhávat na sebe pozornost. Stejně jako před sněmem tvrdil, že mu přijde nemístné, aby bývalý předseda komentoval své nástupce.

Válek dvojkou strany

Snadnou cestu do vedení TOP 09 měl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který zůstal jediným kandidátem poté, co nominaci na prvního místopředsedu odmítl šéf poslaneckého klubu Jan Jakob.

Po projevu, ve kterém hlavně hájil svou politiku na Ministerstvu zdravotnictví, ho delegáti zvolili takřka „po Kimovsku“ 167 hlasy ze 177. Má tedy větší důvěru než samotná předsedkyně.

Seznam Zprávy již v minulosti popsaly Válkovu silnou pozici ve straně a vládě, přestože neustále musí vysvětlovat, jak to bude s penicilinem, nebo se mu bouří lékaři kvůli přesčasům.

Sněm bude pokračovat volbou řadových místopředsedů a dalších členů širšího vedení strany.

Sněm se posléze zkomplikoval volbou místopředsedů - na první pokus se delegátům podařilo zvolit jen tři ze čtyř, a to místopředsedu Senátu Tomáše Czernina a dvojici poslanců Matěje Ondřeje Havla a Michala Kučeru. O poslední místo se opakovaně střetli předseda sněmovní frakce Jan Jakob a europoslanec Jiří Pospíšil.

Jiří Pospíšil se nakonec rozhodl do souboje jít a změřit s blízkým spojencem Markéty Pekarové Adamové síly. Po třech pokusech, kdy výsledek končil plichtou - oba měli zhruba 80 hlasů - museli delegáti přistoupit k nové volbě. Čtvrtou místopředsedkyní se nakonec nečekaně stala Martina Ochodnická, která patří mezi sněmovní nováčky.

Doporučované