Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Tlak na odchod Pirátů z vlády. Bartoš už si dělá alibi

Foto: Vláda ČR

Zůstane ve vládě? Ministr Ivan Bartoš, který rezignoval na vedení Pirátů, se dnes sejde s premiérem Petrem Fialou.

aktualizováno •

Roste tlak na odchod Ivana Bartoše z funkce ministra místního rozvoje. Ten jde naopak za premiérem se seznamem věcí, které požadují Piráti, aby ve vládě zůstali. Odchod není na stole, řekl Bartoš ještě před jednáním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Uvnitř vládních stran sílí tlak na odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj kvůli pokažené digitalizaci stavebního řízení. Zatímco vládní špičky ho pořád drží, řadoví členové z regionů, ale i někteří poslanci a senátoři vzkazují, že teď už není nač čekat - míněno po propadáku Pirátů v krajských volbách a po rezignaci Bartoše na post šéfa strany.

„Dokud byl předsedou koaliční strany, byl nedotknutelný. Teď už bychom ale měli okamžitě vyměnit ministra místního rozvoje. A možná to využít k nějaké širší rekonstrukci vlády,“ říká senátor za STAN a starosta Chrastavy Michael Canov. „Ivana jsme od počátku důrazně upozorňovali na chyby v digitalizaci, ale on byl v klidu a vysmátý. Nevěřím, že on se svým pirátským týmem na ministerstvu to dokáže spravit.“

Podobně mluví komunální politici z vládních stran, kteří se potýkají s problémy ve stavebním řízení. „Piráti by měli přehodnotit své angažmá ve vládě, zejména na Ministerstvu pro místní rozvoj, protože ztratili důvěru ve všech regionech a poškozují celý kabinet,“ pálí místostarosta Ostravy-Jih Radim Ivan z ODS a dodává: „Já se omlouvám, sami máme vlastní problémy, ale nic jiného než rezignace Ivana Bartoše na ministra není namístě.“

Podobně to vidí i lidovci - jen chtějí počkat na začátek listopadu, kdy si Piráti mají zvolit nové vedení. „Odchod z vlády nemůže být zbrklé rozhodnutí v emocích. Ale že je digitalizace sporný projekt, na který Piráti doplatili zdrcujícím způsobem, je jasné. To si vyžaduje razatní řešení a sebereflexi, jen je dobré ji dělat s chladnou hlavou. Ostatně nás v KDU-ČSL to také čeká za měsíc na sjezdu,“ říká lidovecký poslanec Tom Philipp.

Vyhazov Bartoše digitalizaci neurychlí

Šéfové vládních stran tyto názory nesdílejí a Bartoše ani Piráty z kabinetu vyhazovat nechtějí. Argumentují, že výměna ministra by urychlení nápravy digitalizace stavebního řízení stejně nijak neurychlila. Přesto v úterý premiér Fiala právě kvůli tomu má důležitou schůzku s Ivanem Bartošem.

„Mám jasnou představu, co musíme udělat pro to, abychom přesvědčili voliče, že plníme naše sliby a pracujeme pro ně. Nemíním odevzdat naši zemi levici a populistům. V těchto dnech povedu důležitá jednání o stávající situaci. Mimo jiné se sejdu s Ivanem Bartošem, abychom probrali aktuální stav digitalizace stavebního řízení a situaci v pirátské straně,“ oznámil premiér.

Ivan Bartoš, který po volebním krachu rezignoval na post předsedy Pirátů, dává před schůzkou najevo nečekané sebevědomí: „Já tam půjdu se seznamem věcí, které musí fungovat jinak, aby vládní spolupráce dávala smysl i našim voličům“.

Ostré Bartošovo prohlášení je možné vykládat i tak, že když premiér Fiala nevyhoví seznamu požadavků, tak Piráti raději z vlády odejdou sami. „Zásadní pro mě je, aby nebyly upřednostňovány priority pouze některých stran,“ vysvětlil Bartoš.

Alibi pro odchod?

Nepochybně bude požadovat hlavně peníze v rozpočtu navíc a možná i záruky, aby se mu ostatní ministři veřejně neposmívali za nepovedenou digitalizaci. Jako kdyby si Piráti už vytvářeli alibi pro odchod z vládní koalice. Ta by si i bez čtyř pirátských hlasů udržela většinu 104 křesel v Poslanecké sněmovně.

„Šlo by o velký krok, Piráti v politice hrají a vždy hráli férově. Pokud bychom tedy vážně uvažovali o vystoupení z vlády, jistě bychom takové vzkazy neposílali koaličním partnerům přes média, ale nejprve s nimi situaci řešili na společném jednání,“ říká místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová, která také na funkci rezignovala.

Tlak na Piráty jde i z poslaneckého klubu ODS. Kromě stavebního řízení pravicovým politikům hodně vadí i Bartošem tlačená podoba zákona na podporu bydlení - kvůli velké byrokratické náročnosti.

„Stavbu nových bytů spíše rozhýbe jednodušší povolovací proces. O tom, že digitalizace stavebního řízení nefunguje, nepochybuje vůbec nikdo. Jsem přesvědčený, že to ve volbách ublížilo nejen Pirátům, ale i ostatním vládním stranám. Řešení a náprava musí být v rámci týdnů, nikoliv měsíců, jak se spekuluje v médiích,“ říká poslanec ODS Jiří Havránek.

Zatímco řadoví členové vládních stran mají o konci Ivana Bartoše a možná i Pirátů v kabinetu jasno, partajní špičky jsou proti. „Hodnocení nechávám na Pirátech a případné změny jsou jejich rozhodnutí. Do toho jim kecat nebudu. Každopádně odchod z vlády, který je zmiňován, by byl za mě osobně velmi zbabělý krok,“ řekl první místopředseda STAN Lukáš Vlček, který se po Jozefu Síkelovi má stát ministrem průmyslu.

Doporučované