Hlavní obsah

Havlíček k Babišově alianci s Orbánem: „Proruské síly? To nemyslíte vážně!“

Foto: X Andereje Babiše

České hnutí ANO, rakouští Svobodní a maďarský Fidesz si plácli.

aktualizováno •

Až do letošních voleb bylo hnutí ANO v liberální frakci Renew. Co si o nových plánech předsedy Andreje Babiše myslí jeho vlastní europoslanci, zatím není jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Babiš domluvil svým europoslancům novou alianci. V neděli na tiskové konferenci oznámil, že hnutí ANO se spojí se stranou Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Co si o svých nových partnerech myslí samotní Babišovi europoslanci, však není jasné. Seznam Zprávy se opakovaně pokusily kontaktovat všech sedm europoslanců včetně lídryně kandidátky Kláry Dostálové. Telefony ale nebrali ani nereagovali na SMS.

Telefon zvedl pouze europoslanec Ondřej Knotek, svůj názor ale sdělit odmítl: „Já to zatím nebudu nijak komentovat. V tuto chvíli na tom pracujeme.“ Knotek, který v minulém volebním období seděl za ANO v liberální frakci Renew, na pokusy o další dotazy reagoval pouze slovy, že „řekl všechno, co potřeboval sdělit“.

K dohledání nejsou vyjádření europoslanců ani na sociálních sítích nebo webových stránkách strany.

Liberální, nebo nacionalistické?

Až do letošních voleb bylo hnutí v liberální frakci Renew. Ačkoli se s jejími názory stále více rozcházelo, kandidáti na europoslance se vyjadřovali před volbami ve smyslu, že ve frakci chtějí zůstat.

„Myslím, že bychom měli zůstat součástí Renew Europe, i když jsme měli určité názorové neshody. Ta frakce je ideologicky šířeji rozkročená než ostatní unijní skupiny. To nám jako hnutí ANO vyhovuje,“ tvrdil například ještě v dubnu Jaroslav Bžoch, tehdy poslanec českého parlamentu, dnes již zvolený europoslanec.

Klára Dostálová zase zdůrazňovala, že o liberálnosti ANO není třeba pochybovat. A právě členstvím v liberální frakci odmítala kritiku, že je ANO příliš nacionalistické. Kvůli tomu se s hnutím rozešly dvě dřívější europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová.

„Že bychom byli víc nacionalističtí, či konzervativní, to si myslím, že je trošičku přehnané. My jsme členem liberální frakce,“ řekla Dostálová letos v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nakonec jediný, kdo byl z hnutí ANO situaci ochotný okomentovat, byl 1. místopředseda hnutí Karel Havlíček. Vznikající alianci podle něj podrobně probíralo předsednictvo včetně zvolených europoslanců.

„Vyjednávali jsme s Renew, kde jsme očekávali, že upraví svůj program směrem k tomu našemu. Ale neměli o to zájem. Po tom týdnu jednání s Renew jsem neviděl silnější přesvědčení, že tam nemáme být. Všichni k tomu dospěli,“ tvrdí Havlíček.

„Proruské síly? To nemyslíte vážně!“

Není přece jen přesun z liberální frakce rovnou k lidem, jako je Viktor Orbán nebo Herbert Kickl, na některé europoslance ANO moc? Podle Havlíčka i to dlouze probírali a nikdo neměl námitky.

„S Orbánem ne ve všem souhlasíme, ale je demokraticky zvolený. Stejně tak nemůžeme zasahovat do vnitřní politiky Rakouska. Hledali jsme strany, které mají podobný názor na fungování Unie,“ říká Havlíček.

Odmítá také, že by se ANO spojovalo s proruskými silami. „To nemůžete myslet vážně. My Ukrajinu podporujeme, toto nebyly volby o Ukrajině, ale do Evropského parlamentu,“ tvrdí Havlíček.

Aliance pod názvem Patrioti pro Evropu nyní hledá další spojence, díky kterým by mohla vzniknout nová frakce v europarlamentu. Potřeba je minimálně sedm stran z různých zemí. Přidat se k alianci podle serveru Politico má portugalská Chega.

Podle italského tisku má zájem také strana Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Hovoří se také o straně Marine Le Pen. Zájem o spolupráci vyjádřila například Alternativa pro Německo (AfD), podle Karla Havlíčka se s ní ale nevyjednává.

Doporučované