Hlavní obsah

Sněmovní výbor podpořil Síkelu. Vláda ho navrhne na eurokomisaře

Foto: European Union

Česká vláda bude ve středu finálně schvalovat nominaci Jozefa Síkely (STAN) na českého eurokomisaře.

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala (ODS) evropskému výboru Poslanecké sněmovny finálně představil kandidáta na eurokomisaře za Českou republiku a jeho případné portfolio. Jeho členové ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN) těsně podpořili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci z výboru pro evropské záležitosti podpořili nominaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely na post eurokomisaře. Dostal sedm hlasů pro, dva proti a čtyři členové výboru se zdrželi. Vláda Síkelu do funkce definitivně navrhne na dnešním jednání.

Na výboru pro evropské záležitostech bylo od rána rušno. Premiér Petr Fiala přišel formálně představit kandidáta na českého eurokomisaře Jozefa Síkelu. Fiala začal svůj proslov pochvalou ministra průmyslu a obchodu, uvedl že nakonec ze tří kandidátů dostal všechny hlasy on. Kromě Danuše Nerudové se mluvilo také o Marcelu Kolajovi. Spekulovalo se i o české diplomatce Editě Hrdé.

Fiala dostal dotaz na portfolio, které má nový český eurokomisař získat. „Silné ekonomické portfolio chce 27 zemí Evropské unie. Výsledek jednání budeme moct říct kolem poloviny září,“ sdělil Fiala.

Síkela výboru zopakoval svůj pestrý životopis, hned po škole se dostal na prestižní stáž a v roce 2001 do zprivatizované České spořitelny. „Pro Evropu je důležité pomoci firmám, podporovat rozvoj klíčových technologií a chránit evropské firmy před nekalou konkurencí,“ řekl Síkela.

Ministr průmyslu a obchodu před výborem mluvil také o energetice, zmínil například důležitost jaderné technologie.

Uvolněná atmosféra

Od členů výboru dostal Síkela občas velmi specifické otázky, předseda výboru a poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík se kandidáta na eurokomisaře zeptal, jestli se na úrovni EU zvažuje o zdražení nebo zákazu dovozu komponent z Číny. Benešík totiž dostal takovou otázku sám od jedné zlínské firmy, která vyrábí elektrokola.

„Budu apelovat na taková opatření, která budou chránit evropské firmy. Nechceme ale dávat některým zemím taková břemena, která by nakonec nejhůře odnesli naši spotřebitelé,“ odpověděl Síkela.

Na výboru panovala místy uvolněná atmosféra. Jeden z členů, Vladimír Zlínský z SPD, se Síkely zeptal na tři podrobné otázky ke Green Dealu, na nebezpečí fúzních reaktorů a nástrahy umělé inteligence. „Tak já přijdu za hodinu,“ rozesmál přítomné premiér Fiala, sedící vedle svého kandidáta. „Já bych nemohl být eurokomisař, jestli dostávají takové otázky,“ prohlásil následně Martin Major, poslanec ODS.

Síkela obavy poslance SPD z Green Dealu mírnil, stále však trvá na tom, že jeho pravidla se budou muset změnit, aby bylo reálné dosáhnout všech cílů Zelené dohody. Fúzní technologii nazval popelkou, s malými modulárními reaktory se podle Síkely do roku 2029 bude muset na trhu počítat. Umělé inteligence se Síkela také nebojí, kromě jaderných zbraní během války podle něj lidstvo vyspělé technologie nikdy tragicky nezneužilo.

Foto: Matěj Nejedlý, Seznam Zprávy

Výbor pro evropské záležitosti podpořil nominaci Jozefa Síkely.

Od členky výboru Marie Pošarové (SPD) dostal Síkela dotaz na přepravce plynu NET4GAS, který od loňského prosince patří státnímu podniku ČEPS a který se za minulý rok propadl do téměř miliardové ztráty hlavně kvůli ztrátě tranzitu plynu z Ruska. Síkela zopakoval, že se ztrátou počítal a za akvizicí si stojí.

Na výbor přišla také senátorka Adéla Šípová (Piráti), jež otevřela téma genderové nevyrovnanosti, podle ní je volba jednoho kandidáta – muže – špatně. „Snížili jsme si vyjednávací pozici,“ zmínila Šípová.

Podle Petra Fialy byla ve výběrovém procesu žena, kterou se vláda seriózně zabývala (Danuše Nerudová). Požadavek předsedkyně Evropské komise tak podle něj naplněn byl, vláda se jen prostě rozhodla pro Síkelu. „O celém procesu s paní von der Leyenovou komunikuji. Ví o tom,“ informoval Fiala.

Marie Pošarová z SPD se na poslední chvíli snažila navrhnout k Síkelovi také europoslankyni Kláru Dostálovou (ANO), to ale není legislativně možné.

Jestli Síkela ve výboru projde, nebylo jisté

Ve výboru pro evropské záležitosti ale mohl Síkela narazit. Výbor má 20 členů a vládní strany v něm mají těsnou většinu. Jenže se sešlo větší množství omluvenek od vládních poslanců, a hrozilo tak, že opozice bude v přesile. Na jednání nakonec dorazilo 13 členů a výbor byl usnášeníschopný.

Seznam Zprávy oslovily před schůzí výboru některé jeho členy z řad koalice, s ničím jiným než s formálním odsouhlasením Jozefa Síkely nepočítali. Omluvenky navíc poslali také opoziční členové výboru. „Bohužel se jednání výboru nemohu zúčastnit. Pokud bych tam byla, Síkelu bych nepodpořila,“ napsala redakci poslankyně Jana Berkovcová (ANO). Stejně tak se jednání nezúčastnil i další poslanec ANO Tomáš Helebrant.

Pokud by výbor Síkelu nedoporučil, formálně by to pro vládu nebyla překážka. Kabinet jeho jméno může schválit i bez doporučení poslanců. Stát by se tak mělo na odpoledním jednání vlády. Do Bruselu by to ale nevyslalo nejlepší signál. „Byl by to trochu trapas. A mohlo by to mít vliv i na debatu o portfoliu,“ myslí si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Fiala už jednal s von der Leyenovou

Fiala tento týden o agendě pro českého eurokomisaře jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Ta už dříve uvedla, že by byla ráda, aby jí země nabídly kandidáty dva – muže a ženu. To český premiér po debatě s vládními kolegy odmítl, i když si Starostové přáli šéfce Komise vyhovět a nominovat vedle Síkely ještě Danuši Nerudovou.

Fiala po schůzce nechtěl prozradit, jestli pro Síkelu nějaké portfolio vyjednal, označil ji pouze za příjemnou a konstruktivní. „Jediným českým kandidátem na místo komisaře je Jozef Síkela,“ zopakoval Fiala prostřednictvím mluvčí Lucie Ješátkové.

Šéfka Komise Fialovi připomněla svůj požadavek, aby státy nominovaly na post eurokomisaře dva kandidáty – muže a ženu. Zároveň ale měla von der Leyenová Fialovi říct, že nominaci pouze jednoho kandidáta akceptuje.

Pře o eurokomisaře a jeho portfolio

  • Ursula von der Leyenová koncem července požádala vlády unijních zemí o předložení jmen dvou kandidátů – ženy a muže – na eurokomisaře do 30. srpna. Kabinet den předtím rozhodl, že do Komise navrhne pouze jednoho kandidáta. O nominaci dvou kandidátů s ohledem na dřívější rozhovory se šéfkou Komise usilovali vládní Starostové a nezávislí (STAN). Vládě navrhovali kromě Síkely také europoslankyni Danuši Nerudovou.
  • Každý ze členských států EU má v Komisi jednoho zástupce. Komise by měla začít po červnových volbách do Evropského parlamentu fungovat v listopadu.
  • Podle serveru Euronews má před sebou von der Leyenová nelehký úkol, protože některé země, jako je Belgie a Bulharsko, se v současné době potýkají s vnitropolitickými problémy. Ještě tento týden se setká šéfka Evropské komise s Marcelem Ciolacuem, premiérem Rumunska, další země, která ještě neřekla, koho do Bruselu vyšle.
  • Jakmile bude znát všechny kandidáty, musí každému komisaři vytyčit a přizpůsobit politickou náplň a zároveň zajistit určitou míru politické a genderové vyváženosti mezi členy unijní exekutivy.
  • Fiala již dříve otevřeně řekl, že chce Česku zajistit v příštím mandátu významnou pozici, a na síti X napsal, že portfolio země by mělo odrážet její postavení „ve středu Evropy“. Problémem podle serveru je, že o ekonomické role, které určují směřování jednotného trhu EU, se v tomto cyklu, stejně jako v jiných, svádějí nejostřejší boje.

Aktualizovali jsme o výsledek jednání výboru a vyjádření poslanců.

Doporučované