Hlavní obsah

Nezmizí jen Bartoš. Tito lidé začnou vládnout Česku

Foto: Vláda ČR

Jan Lipavský ve vládě zůstává, už ne ale v barvách Pirátů.

Lipavský zůstává, Šalomounovo místo končí. A Starostové budou nově obsazovat hned dvě místa v kabinetu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládní krize po odchodu jednoho z koaličních partnerů se vyřeší rychleji, než se původně zdálo. Po úterý je už prakticky jasné, jak bude nově vypadat kabinet Petra Fialy bez Pirátů a po nominaci eurokomisaře.

A změn nebude fakticky tolik, ačkoli se rozpadla pětikoalice a jeden z koaličních partnerů míří s heslem „Lepší opozice“ do protivládních lavic. I proto poradci z vládního okolí vtipkují o tom, že nejde ani tak o rekonstrukci vlády jako o její „zeštíhlení“.

Foto: Seznam Zprávy

Jan Lipavský se domluvil s premiérem Fialou, že ve vládě zůstane.

Kabinet bude nově mít jen 16 členů. Ve vládě končí pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun. „Sice nejsem členem strany, ale pořád jsem nominantem za Piráty. Pokud v nově rekonstruované vládě Piráti nebudou, neměl bych tam koho reprezentovat,“ řekl Šalomoun.

Jeho pozice bude zrušena - podle premiéra není nadále nutné, aby kabinet měl zvláštního člena vlády pro legislativu. Agendu přebere ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Po Pirátech tak prakticky „zbydou“ jen dvě ministerstva, která si meze sebe rozdělí koalice Spolu a STAN.

Lipavský zůstává

Ministerstvo zahraničí formálně připadne koalici Spolu, bude ho ale dál zastávat Jan Lipavský. Ten v úterý opustil Piráty a funkci hodlá dál vykonávat jako nestraník. Oficiálně je nominovaný právě za Spolu, není ale tajemstvím, že neformálně si funkci přičítá TOP 09.

Foto: Seznam Zprávy

Takto má vypadat budoucí kabinet.

Lipavský se v úterý sešel s Fialou, aby mu předal demisi. Fiala ho ovšem na schůzce přesvědčil, aby ji stáhl a na ministerstvu pokračoval.

Premiér jeho setrvání odůvodnil tím, že je pro něj důležitá kontinuita v zahraniční politice. Zároveň to Fialovi umožní tvrdit, že to nebyl on, kdo vyhodil Piráty z vlády, a že byla jejich vlastní volba kabinet opustit.

Lipavský řekl, že si možnosti pokračovat váží. Směr zahraniční politiky je podle něj také zásluha premiéra Fialy. Vůči Pirátům, kteří jeho rozhodnutí vnímají jako zradu, prý má čisté svědomí.

„Neztotožnil jsem se s obratem, který strana v minulých dnech učinila, proto jsem dnes ukončil své členství a mohu být nestranný. Svědomí mám čisté a vůči Pirátské straně jsem udělal vše, co jsem udělat měl,“ uvedl Lipavský.

Z hejtmana ministrem?

Jediné uvolněné místo, kde není zatím jasné konkrétní obsazení, je Ministerstvo po místní rozvoj. Prozatímně ho řídí vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), je ale již dohodnuté, že post připadne Starostům.

Anketa

Bude vláda v novém složení lepší než současná?
Lepší.
9,8 %
Stejná.
66,7 %
Horší.
23,5 %
Celkem hlasovalo 14493 čtenářů.

Ti mají vícero kandidátů, mezi kterými se rozhodnou tento týden. Předseda strany Vít Rakušan oslovil končícího hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a exhejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka. Ve výběru je i náměstek na MMR Radim Sršeň. Podle informací Seznam Zpráv má největší podporu v tuto chvíli Kulhánek.

Náhrada za Síkelu

Ve vládě se pravděpodobně brzy odehraje ještě další změna - na postu ministra průmyslu. Pokud Jozef Síkela projde grilováním v europarlamentu a stane se českým eurokomisařem, na jeho místo nastoupí 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček. Jeho nominaci minulý týden potvrdilo vedení STAN.

První větší rošáda

Rekonstrukce vlády je první větší rošáda ve vládních postech od nástupu Fialova kabinetu. Přesto už některá ministerstva stihla vystřídat více šéfů. Na školství se pod vedením STAN ministr měnil už dvakrát – nejdřív Petra Gazdíka vystřídal Vladimír Balaš, toho následně Mikuláš Bek.

Bekovo přesunutí na školství zase uvolnilo místo na postu ministra pro evropské záležitosti, které od té doby zastává Martin Dvořák.

Ministry měnili také lidovci – ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou vystřídal Petr Hladík, ministra zemědělství Zdeňka Nekulu pak Marek Výborný.

Nejčerstvější výměnou je letošní konec ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09), kterou po peripetiích s hledáním náhradníka nakonec vystřídal stranický kolega Marek Ženíšek.

Doporučované